LEVON BAĞIŞ

Levon Bağış

OBUR

Oburun film rehberi

Geçen hafta kar yağışına karşı önlemimizi sıcak şarap tarifi vererek almıştık. Ama zannedersem biraz eksik kaldı. Kar nedeniyle evde mahsur kalmak, bu koşturmalı hayatta insana nefes aldıracak bir zorunlu mola olabilir. Evde mahsur kalmasam bile, dışarıda kar yağarken en çok isteyeceğim şey, elimde sıcak şarap, battaniye altında film izliyor olmaktır herhalde. Hazır kar alarmları veriliyorken (hatta belki de kar yağmışken) sıcak şarabın yanında battaniye altından keyifle seyredilecek bir film listesi yapmak farz oldu. ‘Obur’un film listesinin yeme-içme filmlerinden oluşmasına da şaşırmazsınınız herhalde...

‘Sideways’ (2004)

Bekârlığa veda etmek üzere olan bir pembe dizi oyuncusu ile şarap meraklısı bir edebiyat öğretmeninin Kaliforniya’nın şarapçılık bölgelerinde yaptıkları kısa gezinin hikâyesi... Fonda Kaliforniya’nın müthiş bağ manzaralarının olduğu, keyifli bir şarap filmi. Filmin sonundaki düğün sahnesi epey ilginizi çekecek.

‘Julie & Julia’ (2009)

Amerika’nın en çok sevilen yemek programını hazırlayan, yazdığı kitaplarla Fransız mutfağını moda haline getiren, hatta çekimlerde kullandığı mutfak dekoru Smithsonian Müzesi’nde sergilenmekte olan televizyon şefi Julia Child’ın ve onun tariflerini uygulayıp bloguna taşıyan Julie’nin paralel hikâyeleri. Bol yemekli ve tarifli bir film.

‘Chocolat’ (2000)

‘Aşırı güzel’ Juliet Binoche, koyu Katolik bir Fransız kasabasına bir çikolata mağazası açarken, ‘aşırı yakışıklı’ Johny Depp ile karşılaşır ve olaylar gelişir. Filmi izlerken elinizin altında biraz çikolata bulundurun, zira ara sıra çikolata krizine gireceğiniz kesin.

‘Ratatouille’ (2007)

Yemek pişirme ve restoran hakkında bir animasyon. Acemi bir şefi, şef şapkası altından gizlice yönlendiren bir farenin hikâyesi. Kulağa çok hoş gelmese de, yemekle alakalı en iyi filmlerden biri. Gerçeğinden daha güzel Paris, yemek ve şarap çizimleri filmin keyfini artırıyor.

‘A Good Year’ (İyi Bir Yıl, 2006)

Dedesinden kalan bağ evini satmak üzere, Güney Fransa’daki, bakmaya doyulmayan, bağlar ve lavanta tarlalarıyla çevrili küçük bir kasabaya gelen ve oradan ayrılmayan bir İngiliz iş adamının hikâyesi. Üstelik başrollerde Russell Crowe ve Marion Cotillard var.’The Secret of Santa Vittoria’ (1969)

‘The Secret of Santa Vittoria’ (Kasabanın Sırrı, 1969)

Şaraplarıyla ünlü İtalyan kasabası Santa Vittoria’nın belediye başkanı Bombolini (Anthony Quinn) sahip oldukları tek şey olan şaraplarını, işgalci Alman ordularından korumaya çalışıyor.

La Grande Bouffe (Büyük Tıkınma, 1973)

Yaşamda mümkün olan en üst makamlara ulaşmış ve uğrunda mücadele verecek bir şeyleri kalmamış bir avuç ruhu soylu arkadaşın, çatlayıncaya kadar yiyerek intihar etmeye çalışmaları… Listenin en karanlık filmi. Başrollerden birinde Marcello Mastroianni var.

Bottle Shock (2008)

Kaliforniya şarapçılığı için bir dönüm noktası olan 1976 Paris Tadımı’nı organize eden Steven Spurier ile tadımın süperstarı Chateau Montelena şaraplarının hikâyesini beraber anlatan, buram buram şarap kokan bir film.