BASKIN ORAN

Baskın Oran

İÇLİ DIŞLI

Balığın başı ve kuyruğu

Balık baştan kokar. Meşhur deyim. Mantıksal devamı da şöyle: Ve kuyruğuna kadar kokutur. Örnekler olağanüstü sayıda. Akla gelen bir-iki taze haberle yetinelim:

KADIN    

R. T. Erdoğan - “Kadın ile erkeği eşit konuma getiremezsiniz, o fıtrata terstir” (link).

Haberler: “2014’ün ilk 10 ayında öldürülen kadın sayısı 255’e ulaştı” (link). “İki karısını öldüren 62 yaşındaki şahıs, evlilik programına katılarak yeniden evlenmek istediğini söyledi” (link). “Rize Çayeli Yurt Müdürlüğü tarafından düzenlenen panel afişinde, ‘‘Kadın dört şey için nikah edilir; malı, soyu, güzelliği ve dini. Sen dindar olanını seç ki elin bereket bulsun” ifadesi yer aldı (link).

ÇEVREYE VE YASALARA SAYGI  

R. T. Erdoğan: “Güçleri yetiyorsa yıksınlar. Yürütmeyi durdurdular, bu binayı durduramayacaklar. Açılışını da yapacağım, içine de girip oturacağım” (link).

“Ak Saray”, adı Beştepe diye değiştirilen AOÇ arazisine 1.000 odalı olarak inşa edildi.  Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin ileri sürdüğü 2.000 oda, Saray’a Anadolu Ajansı dışında gazeteci sokulmadığı için doğrulanamadı. Arazi ve projeyle ilgili iki kez yürütmeyi durdurma verildi (Ankara 5. ve 11. İdare mahkemeleri). TOKİ, Ak Saray’ın iskan belgesini soran Mimarlar Odası Ankara Şubesi’ne, söz konusu bilginin “devlet sırrı” kapsamında olduğu gerekçesiyle olumsuz yanıt verdi (link).

Haberler:  ‘ÇED Yönetmeliği 17. defa ve baştan aşağı değiştirildi. Şu konular için artık ÇED raporu istenmeyecek: AVM’ler, HES’ler, kentsel dönüşüm, toplu konut, golf sahaları, orman alanları, su-kum-tuz çıkarma, hastaneler, metrolar, sanayi söküm tesisleri’ (link). Bu sonuncuya nükleer santral sökümü de girmekte.  

İSLAM    

R. T. Erdoğan: “Amerika’yı Kolomb değil Müslümanlar keşfetti” (link).  Fethullah Gülen daha önce söylemiş: “Kristof Kolomb'dan evvel Müslüman seyyahların, hem atlarını da beraberlerinde yükledikleri gemilerle Amerika'ya geçip orayı keşfettikleri, bugünün araştırmacılarının büyük bir çoğunlukla kabul ettikleri açık bir gerçektir” (link).

Haberler: “Diyanet İşleri Başkanlığı, milyonlarca kişinin kullandığı sosyal ağlarda fotoğraf paylaşmanın dinen uygun olmadığını ve haramdan uzak kalmak için faydalı işlerle uğraşmak gerektiğini açıkladı” (link). Bakan Nabi Avcı: 'Öğrenci ve öğrenci velilerinden gelen yoğun talep üzerine, 5. sınıf itibariyle isteyen öğrenciler başörtüsü takabilir' (link).

YAHUDİ  

R. T. Erdoğan: “Şahsen ben bu görevde bulunduğum sürece, hiçbir zaman İsrail ile olumlu bir şey düşünemem' (link).

Haberler: “Edirne Valisi Dursun Ali Şahin: O eşkıya kılıklı insanlar orada Müslümanları katlederken, biz de onların burada sinagoglarını yapıyoruz. İçimde büyük bir kinle söylüyorum bunu' (link). Yeni Akit gazetesi: “İnsanın, ‘Allah Hitler’den razı olsun!’ diyesi geliyor! (…) Filistinli kardeşlerimi öldüren bu “katiller sürüsü”nün bir elemanı olursan, işte o zaman ben de, ‘Siyonist öldürmek caiz mi?’ sualini gündeme getiririm (…) Yahudilere karşı birikecek ve taşacak ‘toplumsal öfke’nin, 6-7 Eylül 1955’te Rum vatandaşlara karşı girişilen ‘akıl tutulması’na benzer bir sonuca varmasından endişe ediyorum” (link).

YARGI  

R. T. Erdoğan: “Ben ülkemde bu yargıya nasıl güveneceğim, inanacağım? Cumhurbaşkanı hıyaneti vataniye içinde olursa suçludur. Peki yargıç hıyaneti vataniye içinde olursa nedir?” (link). 

Haberler: “17 Aralık’ta evindeki ayakkabı kutularında 4,5 milyon dolar çıkan Halkbank eski genel müdürü Süleyman Aslan’a savcılık takipsizlik verirken, bu haberleri yapan Hüseyin Özay’a 9 yıl hapis istendi” (link). “25 Aralık'tan sonra 17 Aralık soruşturması da sıfırlandı.  25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Aralık soruşturmasında 53 kişi hakkında takipsizlik kararı verdi” (link). “Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı’nın liderlerinin de aralarında bulunduğu 35 kişi hakkında Gezi olaylarında ‘hükümeti yıkmaya teşebbüs’ten ağırlaştırılmış müebbet istemiyle dava açıldı” (link).

ŞEFFAFLIK  

Baba-oğul konuşmaları iddiası, 17 ve 18 Aralık 2013: “Şimdi diyorum ki, senin evinde ne var ne yok, sen bunları bir çıkar, tamam mı” / “Bende ne olabilir baba, senin para var kasada”.

Haberler: “Maliye, 37 milyar liralık yedek ödeneği gizlemiş. Sayıştay, yedek ödenekten yapılan aktarmanın tamamının 38 milyar 364 milyon 983. 832 TL olduğunu açıkladı. Maliye Bakanlığı ise tutarın sadece başlangıç ödeneği olan 949.178 TL’yi kamuoyuna duyurdu” (link). “Davutoğlu: Süreç’te yabancı göz yani üçüncü göz diye bir şey söz konusu değil. Bu mesele Türkiye’nin meselesidir. Türkiye’nin vatandaşları arasında konuşulması gerekir” (link). “MİT'e ait TIRların durdurulmasına ilişkin davanın duruşması için gizlilik kararı alındı” (link). “Ali İsmail'i döven polis, kamerayı kapattırmış” (link).  “Eski bakanlar hakkındaki Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerine yayın yasağı getirildi” (link).

MUHBİR VATANDAŞ  

R. T. Erdoğan, Kızılcahamam’da: “Üniversite öğrencisi genç kız, erkek öğrenci ile aynı evde kalıyor. Bunun denetimi yok. Muhafazakar demokrat yapımıza bu ters. Vali Bey’e bunun talimatını verdik. Bunun bir şekilde denetimi yapılacak” (link). R. T. Erdoğan, Ekvator Ginesi’nde, Fethullahçılar hakkında: “Faaliyet gösterdikleri hemen her ülkede gizli yapılanma içine giren ve ajanlık faaliyetleri artık daha da somutlaşan bu örgütlere karşı her türlü bilgi paylaşımına ve ortak mücadeleye hazır olduğumuzu vurgulamak isterim” (link).

Haberler: “Başbakan Tayyip Erdoğan’ın çıkışıyla gündeme gelen kız-erkek öğrenci evleri tartışmasının ardından polis merkezlerine ihbar patlaması yaşandı” (link). “Emniyet Genel Müdürlüğü, suçla mücadeleyi daha etkin kılmak amacıyla ‘Sırdaş Polis İhbar Noktası Projesi’ başlatıyor. Mahallelere konulacak ihbar kutuları sayesinde vatandaş 'kimliği belli olmadan' ihbarda bulunabilecek” (link).

ALKOL  

R. T. Erdoğan: “İçki içiyorsa alkoliktir. Bunun tanımı budur” (link). 

Haberler: “Eğitim Bir Sen, Turizm Meslek liselerinde alkollü içki servisi yapmak dersinin zorunlu olmaktan çıkarılmasını istedi” (link). “Yenikapı sahil yolu üzerindeki taverna ve barların da bulunduğu tüm yapılar yıkılıp kamulaştırılarak yeşil alan oluyor” (link). 

YÖNETİM FELSEFESİ  

A. Davutoğlu: “Yakılan her TOMA’nın yerine gerekirse beş TOMA on TOMA alınacak” (link). R. T. Erdoğan: “Esnaf gerektiğinde asayişi tesis eden polistir” (link).

Haberler: Eski AK Parti milletvekili İbrahim Katmerci'nin şirketi Katmerciler AŞ, Emniyet’ten 50 TOMA'lık bir ihale daha kazandı. Şirket daha önce de 65 TOMA'lık ihaleyi almıştı (link). Ali İsmail Korkmaz’ı yerde tekmeleyen polis: “Bu ülkenin Cumhurbaşkanı, Başbakanı, İçişleri Bakanı Gezi için darbe diyor. Eğer Gezi bir darbeyse ben darbenin bastırılmasında görev aldım” (link). “Sokakta polis ve esnaf tarafından dövülerek öldürülen 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz'la ilgili dava bugün görüldü” (link).  

BU İŞLER NEREYE GİDECEK?

Bilemem. Çok kötüye gidiyor. Onun için, Erdoğan’ın bu kadar gözükara saldırganlık sonucu kendi kendini gömmesini oturup beklemek istemiyorsa, muhalefet 2015’te seçim ittifakı yapmak zorunda. Aksi halde bu balık, başından kuyruğuna kadar tüm milletin biyerlerine fena batacak. Çıkması da zordur.