Belgeselle ‘acil çıkış’

Türkiye’nin ilk ve en uzun ömürlü belgesel film festivali olan, Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali’nin bu yılki teması ‘Acil Çıkış’. Festival, 1-7 Aralık tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek. Beşiktaş Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek olan Festival’de, 20 ülkeden 54 film sinemaseverle buluşacak.

Türkiye’de belgesel sinemanın üretimini ve izleyici ile buluşmasını sağlamak, belgesel sinemacılar arasında dayanışma ve işbirliğini güçlendirmek üzere toplanan Belgesel Sinemacılar, 17 yıldır ‘1001 Belgesel Film Festivali’ni düzenlemeye devam ediyor.

2014 yılının teması olarak ‘Acil Çıkış’ı belirleyen belgesel komitesi;  egemen güçlerin, yanlış ve çıkarcı politikalar sonucu tükenen yaşam kaynakları, küresel ısınma ve doğal felaketler ve bir yandan oluşan ekonomik, siyasal ve insani krizlerle baş etme yöntemini daha fazla tüketim ve baskıcı yönetimlerde görmesinin karşılığında, belleğimiz ve aklımızın göstereceği bir çıkış, bir ‘acil çıkış’ noktasının mutlaka olacağını söylüyor.

İzleyiciler, Türkiye’den katılan 19 belgesel filmin yanı sıra ABD, Almanya, Avusturya, Arjantin, Danimarka, Dubai BAE, Güney Afrika, İtalya, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, Japonya, Kıbrıs Rum Kesimi, Litvanya, Lübnan, Meksika, Polonya ve Yunanistan’dan gelen filmleri de izleyebilecekler.

Film gösterimlerinin yanı sıra, ‘Sansür ve Oto Sansür’, ‘Belgesel ve Ses’, ‘Belgeselde Kamera’, ‘3 Boyutlu Belgesel Sinema / ‘Pina’ Filminin Sinematografik Okuması’ ve ‘İstanbul’un Rum Sinemacıları’ başlıkları altında panel ve atölyelerde olacak.

Tüm gösterim ve yan etkinliklerin, her yıl olduğu gibi bu yılda ücretsiz olduğu 1001 Belgesel Film Festivali, Sahne Beşiktaş, Levent Kültür Merkezi, Fransız Kültür Merkezi, Sismanoglio Megaro, Aynalı Geçit ve Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi Salonları’nda izlenebilecek.

Kategoriler

Sinema