Engelli kadına yönelik şiddet raporu hazırlanıyor

Engelli Kadın Derneği, Türkiye’de ilk defa engelli kadınlara yönelik şiddeti araştırıyor. Sabancı Vakfı Hibe Programları desteği ile hazırlanan rapor, Haziran 2015’te yayımlanacak.

Engelli Kadınlar Derneği’nin üç yıldır sürdürdüğü çalışmalar sonucunda hazırlanan ‘Engelli Kadına Yönelik Şiddet’ raporu 2013-2014 yılları arasındaki şiddet tablosunu ortaya koyacak. İlk defa yapılacak çalışmada, engelli kadınların sorunlarına dair bir kamuoyu oluşturmak ve farkındalık yaratmak amaçlanıyor. Rapor kapsamında bilgi edinme başvuruları, medya taraması, soru önergeleri, idari başvurular ve oluşturulan ihlal bildirim formuyla engelli kadına yönelik şiddet verileri toplanacak.

Atölyeler

Projenin raporlama ayağının dışında, Aralık 2014/ Şubat 2015 dönemlerinde Çanakkale ve İçel’de kadınlara yönelik “Farkındalık Atölyeleri” düzenlenecek. Kırk engelli kadının katılımıyla gerçekleşecek atölyelerde kadınlar, engellilik ve toplumsal cinsiyet nedeniyle uğradıkları ayrımcılığı konuşacak. Engelli kadınları çözümün parçası haline getirmek için atölyelerde ‘örgütlenme- savunuculuk’ çalışmaları yapılacak. Atölye sonrasında ise kadınların içeriğini kendilerinin belirleyeceği, deneyimlerini paylaşacağı bir  etkinlik yapılacak. Çalışmalar sonucu “engelli hakları ve ayrımcılık” içerikli bir kitapçık hazırlanması planlanıyor. Bunun yanında, engelli kadına yönelik toplumsal önyargıların ele alınacağı “Sık Sorulan Sorular” isimli bir kitapçık yayınlanacak.

Engelli kadına yönelik şiddet konusunda Agos’a konuşan Avukat Gizem Tanay Aksaç, Türkiye’nin de taraf olduğu BM Engelli Hakları Sözleşmesi’nin 6. Maddesi ile taraf devletlerin engelli kadınların ve kız çocuklarının uğradıkları çok yönlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve insan hak ve özgürlüklerinden eşit yararlanmaları bakımından almaları gereken tedbirlerin düzenlendiğini hatırlatarak, “Bu da gösteriyor ki devletlerin bu yönde düzenleme yapma ve sosyal politika üretme yükümlülüğü bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.  

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları


Yazar Hakkında