HDP İmralı heyetinden açıklama

HDP Heyeti Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'la bir araya geldi. DTK Eşbalkanı Hatip Dicle'nin ilk kez yer aldığı heyetle süren görüşmeyle ilgili Sırrı Süreya Önder'in yaptığı açıklamaya göre İmralı heyeti genişleyecek. Heyetin bundan sonraki adresleri İmralı ve Kandil olacak.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Hatip Dicle ile bir araya geldi.

İki saat süren basına kapalı görüşme, Başbakanlık Merkez Bina’da gerçekleşti. Heyette, DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle ilk kez yer aldı.

Görüşmenin ardından açıklama yapan Sırrı Süreyya Önder, “İmralı heyeti genişleyecek, bir tur daha görüşeceğiz. İmralı ile görüştükten sonra KCK ile görüşeceğiz” dedi. Sekreterya ve izleme kurulunun toplantıda konu başlıkları arasında olmadığını söyleyen Önder, “Heyet ne kadar genişleyebilirse o kadar genişleyecek, pratik bir sorun görmüyoruz” ifadelerini kullandı. Önder, bir dahaki görüşmede Leyla Zana’nın da İmralı’ya gideceğini söyledi. 

Kamu düzenine bakış

Önder, ‘kamu düzeni’ konusunda hükümetle fikir ayrılıklarını olduğunu söyledi: “Kamu düzeni, özgürlüklerin daha da kısıtlanması olmaz. Hükümet bu konuya asayiş sorunu olarak bakıyor, biz arka planında tarihsel vb. bir sürü dert görüyoruz. Müzakere de zaten aynı düşüncedeki taraflar arasında olmaz.” 

Buldan Kürt Konferansı'na gidiyor

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, 10-11 Aralık tarihlerinde Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenecek Kürt Konferansı için Brüksel’de olacak. Buldan konferansın ilk günkü oturumunda bir sunum yapacak. Buldan Öcalan’ın Kürt Konferansı’na yönelik mesajını da okuyacak.

Heyetten bazı isimlerin ayrıca Kandil’e giderek, görüşmeler hakkında bilgi vereceği aktarıldı. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu cumartesi akşamı yaklaşık beş saat süren Çözüm Süreci Kurulu toplantısına başkanlık etmişti. Toplantıya Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu, Başbakanlık Başdanışmanı Hatem Ete ve AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal katılmıştı.  

Öcalan'ın son İmralı görüşmesinde HDP Heyeti'ne verdiği müzakere taslağı Hükümet- HDP görüşmesinin ana gündemiydi. Hükümetin Çözüm Süreci Kurulu da Başbakan Davutoğlu başkanlığında Cumartesi günü geç saatlere kadar yaptıkları toplantıda süreçteki son aşamayı masaya yatırmıştı.

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında