Jordi Savall Osmanlı bestecilerine ses verecek

Jordi Savall, ‘Hesperion XXI’ topluluğuyla bir kere daha İstanbul’a uğruyor. 16 Aralık’ta Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşecek konserde topluluk, Osmanlı Dönemi’nden önemli bestecilerinin eserlerini yorumlayacak

Erken dönem Batı Klasik Müziği’nin en önemli temsilcilerinden biri olarak görülen viola de gamba virtüözü, orkestra şefi ve kompozitör Jordi Savall,  ‘Bab-ı Ali İstanbul’un Sesleri’ projesi kapsamında sahne alacak. 

Savall, 1974’te eşi soprano Montserrat Figueras, fagot virtüözü Lorenzo Alpert ve udi Hopkinson Smith ile birlikte ‘Hesperion XX’ müzik topluluğunu kurdu. 2000 yılından sonra ‘Hesperion XXI’ adını alan topluluk, İspanyol ve Avrupa Barok müziği dışında, Osmanlı, Ortadoğu, Ermeni Musevi ve Balkan kültürlerinin müziklerine de yorumlamalar getiriyor. Jordi Savall ve ‘Hesperion XXI’ aynı zamanda Akdeniz ve Balkan ülkelerinin ve kültürlerinin müziklerine dair yürüttüğü başarılı çalışmalarla da dünya kültürüne önemli bir miras bırakıyor.

Jordi Savall ve ‘Hesperion XXI’, 2012 yılında, enstrümantal Ermeni şarkılarına yer verdikleri ‘Armenian Spirit’ (Ermenilerin Ruhu) adlı bir albüm çıkarmıştı. Albümde Savall, duduk sanatçıları Georgi Minassyan ve Haig Sarikuyumcuyan ile kemençe sanatçısı Gaguik Mouradian’la birlikte 14. YY – 20. YY arasında yaşayan Ermeni bestecilerin eserlerini seslendirmiş, albümde ‘Kani vur djan im’, ‘Garun a’, ‘Hov Arek’ gibi parçalara yer vermişti.

Konser repertuvarında ‘Armenian Spirit’te yer alan bazı parçaların yanısıra, Osmanlı Dönemi’nin önemli bestecileri Itri, Hacı Abdülkadir Meragi, Derviş Mehmed, Dimitri Kantemir, Asher Mizrahi, Tanburi Mustafa Çavuş ve Tanburi Angeli'nin eserleriyle Kıbrıs ve Rum şarkılarına da yer verilecek.

 

Kategoriler

Kültür Sanat Müzik

Etiketler

Jordi Savall


Yazar Hakkında