Üniversiteye Ermenice öğretmen aranıyor

Trakya Üniversitesi, 2012 yılında açtığı Ermenice Dili ve Edebiyatı’na öğretmen bulamıyor. Edebiyat Fakültesi Dekanlığı, öğretmen eksikliğinden ötürü öğrencileri başka bölümlere kaydırmak zorunda kaldı. Konuyla ilgili Agos’a açıklamalarda bulunan Fakülte Dekanı Ahmet Günşen, bir de çağrıda bulundu: “Üniversiteye Ermenice öğretmeni arıyoruz.”

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ermenice Dili ve Edebiyatı bölümünde bir süredir öğretmen sıkıntısını yaşanıyor. Geçtiğimiz yıllarda bölümde çalışan Ermenistanlı iki öğretim üyesi, Ermenistan’a geri dönmek istedikleri belirterek sözleşmelerini bu yıl yenilemeyince, bölüm öğretmensiz kaldı. Bunun üzerine öğretmen arayışına giren dekanlık, dönem sonu yaklaşırken öğretmen sorunu çözülemeyince öğrenciler başka bölümlere kaydırmak zorunda kaldı. 

Öğrenciler başka bölümlere kaydırıldı

Yaşanan süreci Agos’a değerlendiren Edebiyat Fakültesi’nin yeni dekanı Prof. Dr. Ahmet Günşen,  bölümün kapatılmadığını sadece öğrencileri başka bölümlere kaydırmak zorunda kaldıklarını vurgulayarak, “Biz Ermeni Dili ve Edebiyatı bölümünü önemsiyoruz. Bu bölüm, Türk Ermeni ilişkilerine katkı sunması açısından da çok önemli. Bölümü kapatmıyoruz ama öğrencilerin mağduriyetlerini düşünmek zorundayız” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıllarda eğitim veren Ermenistanlı hocaları bu yıl ülkelerine geri dönmek istedikleri için sözleşmelerini yenilemediklerini belirten Günşen şu bilgileri paylaştı: “On beş öğrencili bölümümüzün iki hocası da Ermenistan’dan gelmişti. Biri doçent ünvanına sahip olan öğretmenlerimiz Akademik kariyerlerine Ermenistan’da devam etmek isteyip sözleşmelerini yenilemedi. Biz de bunun üzerine öğretmen bulmak için çeşitli girişimlerde bulunduk. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla Ermeni okullarına ulaşmaya çalıştık. Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölümü var. Onlarla görüştük ancak sonuç girişimlerimiz sonuçsuz kaldı. Öğrencilerimizin dersleri boş geçiyor. 7 zorunlu dersleri var ve bunları alamıyorlar.  Dekanlık olarak öğrencilerimizle toplantı yaptık. İsteyenlere Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde Ermeni Dili ve Edebiyatı bölümünde devam edebileceklerini söyledik ancak onlar bunu kabul etmedi. Öğrencilerin mağduriyetlerini gidermek zorundaydık. Bu nedenle öğrencilerimizin de talebi üzerine başka bölümlere geçmelerini sağladık. Üniversite Senatosu bu kararımızı onayladı şimdi Yüksek Öğrenim Kurulu’ndan (YÖK) onay bekliyoruz.”

‘Ermenice için kadro açmaya hazırız’

Bölümün eğitimine devam etmesini istediklerini belirten Günşen, Agos aracılığıyla bir de çağrı yaptı: “Bu sorunu mutlaka çözmek istiyoruz. Kayseri Erciyes Üniversitesinde doktora yapan öğrencilerimiz var. Onların doktoraları biterse biz kadro açmaya hazırız.” 

Günşen, öğretmen sorunun çözülmesinden sonra derslerin yeniden başlayacağını da sözlerine ekledi.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.