Davutoğlu'ndan İmroz'a ortaokul ve lise sözü

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Atina ziyareti sırasında, İmroz’da bürokratik engellere takıldığı için açılamayan Rum Ortaokulu ve Lisesi’nin ‘en kısa sürede’ açılması için desteğin sağlanacağı sözünü verdi.

Başbakan Davutoğlu, 5-6 Aralık'ta gerçekleştirdiği Atina ziyareti sırasında Batı Trakya Türklerinin yanı sıra Gökçeada ve İstanbullu Rumların temsilcileri ile de bir araya gelmişti. Davutoğlu burada İstanbullu Rumların Evrensel Federasyonu Başkanı Nikolaos Uzunoğlu, Genel Sekreter Nikolaos Anagnostopulos, İmrozlular Atina Derneği Başkanı Paris Asanakis ve eski başkan Konstantinos Hristoforidis'ten sorunlarla ile ilgili ayrıntılı bilgi aldı. 

Sabah’ın haberine göre, Başbakan'ın İstanbullu Rumlara açık bir çağrı yaparak Türkiye'den göç eden herkese 'kapının' açık olduğunu ifade etti.

Toplantıda cemaat temsilcileri, Davutoğlu'na Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 2008'de çıkarttığı ancak 2013'te iptal edilen azınlıklara ait cemaat vakıflarında seçme ve seçilme haklarını düzenleyen yönetmelikten duydukları rahatsızlığı iletti.

Görüşmede İmroz’daki (Gökçeada) Rum okulu da gündeme geldi. Davutoğlu'nun okulun 'en kısa sürede' açılması için gerekli desteğin sağlanacağını söylediği ifade edildi.

1964’te ani bir kararla kapatıldıktan 49 sene sonra yeniden açılabilen Aya Todori İlk Mektebi’nin (Özel Gökçeada Rum İlkokulu) yanı sıra adada ortaokul ve lise de açılması için çalışmalar yapılmış; fakat Milli Eğitim Bakanlığı, okulun eğitime başlaması için 1 Eylül’e kadar binanın hazır olması gerektiği gerekçesiyle okulun bu yıl eğitime başlamasına izin vermemişti. 

Açılması durumunda, altısı Yunanistan’dan gelecek 7 öğrencisi bulunacak olan ortaokul ve lise açılamayınca, öğrencilerin ailelerinin İmroz’a dönme kararları askıya alınmıştı.

Kategoriler

Güncel Azınlıklar



Yazar Hakkında