‘Devlet, dedelerin maaşını ödeyebilir’

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün: "Cemevindeki elektrik ve su giderleri diğer ibadethanelerde olduğu gibi ödenmesi gerekiyorsa bu ödenebilir, bunda sorun yok. Cemevlerindeki dedelerin birtakım mali yükümlülüklerinin devlet tarafından karşılanması gerekiyorsa, bu karşılanabilir"

Üstün, Meclis'teki makamında Alevi kesiminin başkan ve temsilcilerini kabul etti.  Üstün, şöyle konuştu:

"Türkiye, içerisinde her türlü ırktan, görüşten, dinden insanı barındırıyor ve bunları bir potada eriterek barış içerisinde yaşamalarını temin ediyor. Son göç olaylarına baktığınızda Irak, Suriye ve Afganistan başta olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinden 2 milyona yakın insan Türkiye'ye geldi. Bunların içerisinde Ezidiler, Hristiyanlar, Sünniler, Aleviler, Araplar, Türkmenler, Kürtler her türlü ırktan insan var. Türkiye 77 milyon ama ileri ki yıllarda inşallah 100 milyonu devireceğiz. Biz burada bir güven, huzur ve barış adası iken, kendi içerimizdeki insanların varsa bir sorunları ki var olduğunu iddia ediyorlar, o sorunları çözmek öncelikle bizim görevimizdir. Alevi kardeşlerimiz kaynağını İslam'dan alan bir düşüncenin eseri olarak ortaya çıkmışlardır, İslam içerisinde bir harekettir. Bunu, yüzde 99'unu böyle kabul etmektedir. Dolayısıyla aynı gemide olan insanlar olarak bu sorunlara birlikte çözüm bulmamız lazım. Bunlar Cemevleri ile ilgili ise Cemevleri ile alakalı, ibadetle alakalı ise ibadetle alakalı, başka hangi sorunu varsa, bu sorunları bir bir çözüp büyük bir devlet olmanın şiarını hep birlikte yaşamamız lazım.”

AİHM'in Cemevi kararı

Üstün, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Cemevleri ile ilgili kararının ardından Hükümetin nasıl bir yol izleyeceğinin" sorulması üzerine, şunları kaydetti:

“AİHM'in kararları bizim için önemlidir ama sorunlarımızı kendimizin çözmesi lazım. Nasıl Kürt sorunu ile alakalı çözüm süreci milli proje ise Alevi kardeşlerimizle alakalı sorunları da milli bir proje ile çözmemiz lazım. Cemevindeki elektrik ve su giderleri diğer ibadethanelerde olduğu gibi ödenmesi gerekiyorsa bu ödenebilir, bunda sorun yok. Cemevlerindeki dedelerin birtakım mali yükümlülüklerinin devlet tarafından karşılanması gerekiyorsa, bu karşılanabilir. Mardin Midyat'da Mor Gabriel Kilisesi'ne gittik. Papazın kilisede nasıl vaaz vereceğine karışıyor muyuz? Karışmıyoruz. Cemevinde de nasıl ibadet edileceğine bu Hükümet karışmaz. Oturulur, konuşulur, hangi ihtiyaçlar varsa bunlar karşılanır? Yeter ki iyi niyet olsun, dini konuları birtakım ideolojik meselelere karıştırmamak lazım."

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında