Ankara'nın Beypazarı ilçesindeki Çayırhan Enerji İşletmesi'nde cuma günü saat 18.00 sıralarında çalışma sahasının tavanının çökmesi sonucu maden kazası meydana geldi. Ankara Valiliği'nin açıklamasına göre, tavan çökmesi sonucu oluşan basınç işçilerin savrulmasına neden oldu. Kazada madenci Erdi Kahveci hayatını kaybetti, 19 işçi hastaneye kaldırıldı. Yaralılardan dördünün durumu ağır olup, ikisi Bilkent, ikisi Etlik Şehir Hastanesi'ne sevk edildi.
Erdi Kahveci'nin hayatını kaybettiği maden göçüğünde yaralı kurtarılan maden işçilerinin; Emre T., Enes Ç., Hüseyin A., Erkan K., Olcay M., Erkan A., Onur B., Ersin O., Selim K., Şafak D., Hüsnü Ersin Ö. ve Yusuf A. olduğu öğrenildi.
Ankara Valiliği, maden kazasına ilişkin olarak sosyal medya hesabından açıklama yaptı:
"İlimiz Beypazarı ilçesi Hırkatepe Mahallesi’nde bugün saat 18.00 sıralarında, Çayırhan Enerji İşletmesi sahasında, ilk tespitlere göre çalışma sahasının arkasında tavan çökmesi sonucu oluşan basınca bağlı olarak savrulmalar neticesinde maden kazası meydana gelmiştir. Olay mahalline jandarma, emniyet, itfaiye, AFAD, UMKE ve sağlık ekiplerimiz sevk edilmiş, 15 ambulans ekibi görevlendirilerek yaralılar hastanelerimize nakledilmiştir. Olaydan toplam 20 vatandaşımız etkilenmiş olup, 1 madenci vatandaşımız hayatını kaybetmiş olup yaralı vatandaşlarımız tedavi altına alınmıştır. Olayın meydana geliş nedeni ile ilgili olarak ilgili mercilerce gerekli inceleme ve soruşturma başlatılmış olup, çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir."
Türkiye Maden İşçileri Sendikası da madene gitti
Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) de yaptığı açıklamada Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul, Genel Başkan Yardımcısı Şeref Zeyrek ve Genel Başkan Yardımcısı Cumhur Yılmaz’ın kazanın ardından bölgeye hareket ettiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
"Ankara’nın Nallıhan ilçesine bağlı Çayırhan Mahallesi’nde faaliyet gösteren Çayırhan Termik Elektrik Üretim ve Madencilik’te elim bir kaza meydana geldi. K sektörü 510 numaralı üretim panosunda yaşanan iş kazasında bir işçi hayatını kaybetti, yaralılar çevrede bulunan hastanelere sevk edildi. Kaza sebebinin, üretim ayağında tavanı tutan şiltlerin arkasında göçük meydana geldiği, göçük nedeniyle hava basıncının oluştuğu ve bu basıncın da savrulmaya neden olduğu bildirildi.
Genel Başkanımız Nurettin Akçul, Genel Başkan Yardımcısı Şeref Zeyrek ve Genel Başkan Yardımcısı Cumhur Yılmaz, acı haberi alır almaz kazanın yaşandığı bölgeye gitmek üzere yola çıktı. Hayatını kaybeden işçimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.
Konunun yakın takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiririz.”
Soruşturma başlatıldı
Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı ise soruşturma başlatıldığını duyurdu:
"Ankara ili Beypazarı ilçesi Hırkatepe Mahallesi'nde bulunan Çayırhan Enerji sahasında, ilk belirlemelere göre maden işletmesinde kullanılan basınçlı hava sisteminde meydana gelen patlama sonucu 1 işçinin hayatını kaybettiği, 4'ü ağır olmak üzere toplam 11 işçinin yaralandığı olayla ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığımız koordinesinde mülhakat Beypazarı Cumhuriyet Başsavcılığınca derhal soruşturma işlemlerine başlanmış olup, soruşturmanın etkin ve kapsamlı şekilde yürütülmesi amacıyla Beypazarı Cumhuriyet Başsavcısı koordinesinde 2 cumhuriyet savcısı ile alanında uzman bilirkişiler görevlendirilmekle, olayda kusur veya sorumluluğu bulunan kişi ya da kişilerin tespiti, delillerin toplanması ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasına yönelik soruşturma işlemleri titizlikle yürütülmektedir."
Uzun yıllar Ciner Grubu işletmişti
Çayırhan Termik Santralı ve bağlı maden sahaları, uzun yıllar Ciner Grubu’na ait Park Teknik/Park Elektrik tarafından Yap-İşlet-Devret ve imtiyaz sözleşmeleri bünyesinde işletilmişti. Sözleşme süresinin dolmasıyla birlikte sahanın işletmesi 2020 yılında kamuya (Elektrik Üretim A.Ş. - EÜAŞ) devredilmişti.
Akçadağ İnşaat Enerji Madencilik A.Ş. 20 milyar TL'ye devralmıştı
Kamuda bulunan Çayırhan Termik Santrali ve Maden Sahası, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen süreç kapsamında ihale edilmiş ve 7 Mart 2025'te 20 milyar TL teklif veren Akçadağ İnşaat Enerji Madencilik A.Ş. tarafından devralınmıştı. İhale şartnamesine göre şirket, bedelin yüzde 20'sini peşin ödemek kaydıyla kalan tutarı 72 ay vadeli olarak ödeme seçeneğine de sahip olmuştu.
Geçen yıl meydana gelen göçükte 14 işçi yaralanmıştı
Çayırhan Yeraltı Maden İşletmesi'nde Nisan 2025'te göçük meydana gelmiş, 14 maden işçisi yaralanmıştı.
Kaynak: bianet, T24.



