DEM Parti Iğdır Milletvekili Yılmaz Hun, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yanıtlaması istemiyle Türkiye tarafından Alican, Ermenistan tarafından Margara olarak adlandırılan sınır kapısına dair soru önergesi verdi.
Önergede, Türkiye’nin Ermenistan’a açılan ve Iğdır sınırlarında bulunan Alican Sınır Kapısı’nın uzun yıllardır kapalı tutulmasının, bölge halkı açısından ciddi ekonomik ve sosyal kayıplara yol açtığı ifade edildi. Yetkililer tarafından zaman zaman altyapı ve teknik hazırlıkların tamamlandığı ifade edilmesine rağmen sınır kapısının açılmasına yönelik somut bir adım atılmadığı belirtilen önergede, “Bu durum, özellikle Iğdır ve çevresinde ticaretin gelişmesini engellemekte, istihdam olanaklarını sınırlamakta ve bölgenin ekonomik potansiyelinin atıl kalmasına neden olmaktadır” denildi.
Sınır kapısının açılmasının, iki ülke arasında karşılıklı ticaret hacminin artmasına, sınır ticaretinin canlanmasına ve bölge esnafı için yeni pazarların oluşmasına önemli katkılar sunacağı aktarıldı. Önergede, “Tarım, hayvancılık ve lojistik başta olmak üzere birçok sektörde üreticiler için yeni ihracat imkanları doğacak, bu da yöre halkı için sürdürülebilir bir ekonomik gelir kaynağı yaratacaktır. Ayrıca sınır kapısının açılması, sadece ekonomik değil aynı zamanda toplumsal açıdan da olumlu sonuçlar doğuracaktır. Kültürel etkileşimi artırarak halklar arasında karşılıklı anlayış ve kaynaşmayı güçlendirecektir. Bu yönüyle Alican Sınır Kapısı’nın açılması, bölgesel barışa ve istikrara da katkı sunabilecek stratejik bir adım niteliğindedir. Buna rağmen kapının kapalı tutulmaya devam edilmesi, bölgenin kalkınmasının önünde ciddi bir engel oluşturmaktadır” sözlerine yer verildi.
Yılmaz Hun’un Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a verdiği önergenin tamamı şöyle:
- “Iğdır Alican Sınır Kapısı’nın açılmasına yönelik bugüne kadar yürütülen çalışmalar nelerdir? Bu çalışmalar hangi aşamadadır?
- Sınır kapısının açılmamasının gerekçeleri nelerdir? Bu gerekçeler siyasi, ekonomik veya güvenlik temelli midir?
- Daha önce altyapı çalışmalarının tamamlandığı yönündeki açıklamalara rağmen kapının açılmamasının nedeni nedir?
- Sınır kapısının açılmasına ilişkin Bakanlığınızın kısa ve orta vadeli bir takvimi bulunmakta mıdır?
- Sınır kapısının kapalı kalmasının Iğdır ve bölge ekonomisine verdiği zarar konusunda herhangi bir etki analizi yapılmış mıdır? Yapıldıysa sonuçları nelerdir?
- Sınır kapısının açılması halinde bölge ekonomisine, istihdama ve dış ticarete sağlayacağı katkılara ilişkin bir çalışma yapılmış mıdır?
- Bölge halkının sınır kapısının açılması yönündeki taleplerine ilişkin Bakanlığınızın değerlendirmesi nedir?”
Ne oldu?
Türkiye ile Ermenistan arasında devam eden “normalleşme süreci” kapsamında, 1993'ten beri kapalı olan Alican Sınır Kapısı’nın açılması gündeme geldi ve bir takım adımlar atıldı.
Ermenistan'ın Türkiye ile ilişkilerin Normalleştirilmesi Süreci Özel Temsilcisi Ruben Rubinyan, 2025’in Eylül ayında Türkiye’nin Özel Temsilcisi Serdar Kılıç’ı, Ermenistan-Türkiye sınırındaki Alican/Margara sınır kapısında karşıladı.
Bu ziyaretle “normalleşme süreci” kapsamında Türkiye heyeti ilk kez sınırı geçerek Ermenistan'a gitmiş oldu.
Öte yandan 2025’in Temmuz ayında, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ve 28 İYİ Parti vekili, Alican Sınır Kapısı'nın isminin "Talat Paşa Sınır Kapısı" olarak değiştirilmesi için TBMM Başkanlığı'na kanun teklifi verdi. Ermenistan -Türkiye arasında "normalleşme" konuşulduğu süreçte, İyi Parti'nin teklifi tepki toplamıştı.
Ermenistan tarafından Margara, Türkiye tarafından Alican Sınır Kapısı olarak adlandırılan ve 1993'ten beri kapalı olan Ermenistan-Türkiye sınır kapısı, bu süreç içinde sadece iki kez açıldı. İlki 2023 Adıyaman ve çevre illerdeki depremlerde Ermenistan'ın depremzedelere yardım göndermesi için, ikincisi ise bu yıl Ermenistan'ın Suriye'ye insani yardım gönderimi sırasında gerçekleşti. Türkiye ve Ermenistan arasında devam eden "normalleşme" sürecinde sınır kapısının açılması önemli başlıklardan biri. Alican-Margara Sınır Kapısı'nın açılıp açılmayacağı henüz kesinleşmese de Ermenistan, kapının kendi tarafındaki kompleksini yeniledi.



