Ermenistan’da 2026 yılının ilk altı ayında polise 1.375 aile içi şiddet ihbarı yapıldı. Bu sayı, geçen yılın aynı dönemine göre 78 vaka daha fazla. Aynı dönemde kayıt altına alınan fail sayısı da 1.011’den 1.155’e yükseldi.
Polis verilerine göre alınan önleyici tedbirlerde de artış yaşandı. Geçen sene 304 fail resmi uyarı alırken bu sene sayı 325’e yükseldi. Ayrıca 961 acil müdahale emri çıkarıldı, geçen sene ise bu sayı 833’tü.
"Artık daha çok mağdur ihbarda bulunuyor"
Polis Teşkilatı Mesleki Metodolojik Destek Dairesi Başkanı Georgy Khachatryan, vaka sayılarındaki yükselişin olumsuz bir tablo olarak yorumlanmaması gerektiğini, artık daha çok kadının ihbarda bulunduğunu ifade ediyor. Khachatryan şu değerlendirmede bulundu:
"Tespit edilen vakalardaki artış, şiddetin çoğaldığı anlamına gelmez. Aksine, bu suçların artık kolluk kuvvetlerinin radarına girmeye başladığını gösterir. Toplum içinde görev yapan bir polis memuru için mağdurları korumak, her türlü şiddeti önlemek ve tekrarlanma riskini azaltmak temel önceliktir."
Khachatryan ayrıca, acil müdahale hızını artırmak amacıyla Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) iş birliğiyle 2025 yılından bu yana kullanılan SAFE YOU uygulamasına dikkat çekti: "Bir uyarı tetiklendiğinde uygulama tüm ilgili devlet kurumlarının eş zamanlı olarak devreye girmesini sağlıyor. Bu da hem hızlı müdahale hem de koruma önlemlerinin organizasyonu açısından hayati önem taşıyor."
Uzun yıllar tabu olarak görülen ve aile içinde gizli tutulan bu şiddet vakalarının artık polise taşınması, sivil toplum temsilcileri tarafından da bir kırılma noktası olarak değerlendiriliyor.
Kotayk bölgesindeki Kadınların Güçlendirilmesi Araştırma Merkezi Başkanı Nare Hayrapetyan, geçmişte polise gitmeyi kesin bir dille reddeden kişilerin bile artık yardım istemesini bir "zafer" olarak nitelendirerek, "Hem devlete hem de koruma sağlamaktan sorumlu kurumlara duyulan güven arttı" dedi.
İçişleri Bakanlığı ve polis iş birliği
Talin-Huys STK Başkanı Anahit Abgaryan ise İçişleri Bakanlığı ile polisin yürüttüğü sıkı iş birliğinin altını çizdi. Geçmişte mağdurları polise yönlendirmekte zorlandıklarını belirten Abgaryan, bugün gelinen noktada sistemli iş birliği ve artan güven sayesinde çok daha fazla kişinin haklarını aramak için kolluk kuvvetlerine başvurduğunu ifade etti.



