İstanbul Kadıköy'de bulunan Müze Gazhane, sanatın dönüştürücü gücünü hayvan hakları savunuculuğuyla buluşturan "Barı-n/m-ak" sergisine 22 Mayıs’ta kapılarını açtı.
Küratörlüğünü Hicran Aksöz'ün üstlendiği sergide 27 çağdaş sanatçı, kentte birlikte yaşam, barınma hakkı ve türler arası dayanışma üzerine düşünmeye davet ediyor. Yaşamı paylaştığımız hayvanları korumayı ve bakım emeğinden barınmaya, sorumluluğu yeniden sorgulamaya davet eden güçlü bir çağrı yapıyor.
Sergi, sanat aracılığıyla hem farkındalık yaratıyor hem de dayanışmanın mümkün olduğunu hatırlatıyor. Sergi başlığı ise “barınak” ve “barınmak” kavramlarını sorgulatmayı hedefliyor.
Sözcükteki harflerin ayrılması, aralıkları ile kelimenin yapısı, sürekli yersiz ve yuvasız kalarak yaşam döngüleri geçici sığınaklarda tamamlanan ve barınamayan sokak hayvanlarına dikkat çekiyor.
Sergi, kentte kimlerin barınıp barınamadığı, hayvanlar için barınağın bir sığınak mı yoksa tecrit alanı mı olduğu sorularını düşündürtüyor. Eksik ya da fazla harfler ise hayvanların tamamlanmayı bekleyen yuvalarını ve insanın bu eksikliği tamamlama sorumluluğunu ele alıyor.
Tuğba Öztopçu’nun “Huzur” resminde de köpek okşayan kadın ve köpeğin duygusal ifadesi, güvenle teslimiyeti, sıcak bir kucağa sığınmanın verdiği rahatlığı gözler önüne seriyor.
Sergideki eserlerle, kentte yaşamı paylaştığımız türlerin yuva bildiği çöp kenarları, kuytu köşeler farklı bir biçimde görünür oluyor. Sokak hayvanlarının ve özellikle köpeklerin öne çıktığı sergide, hayvan temasları dikkat çekiyor.
Seydi Murat Koç’un “İnsanlar Alemi Serisinden” eserinde ise mistik bir geyik figürü izleyiciyi karşılıyor. Sergisi kapsamında sanatçılarla söyleşiler ve atölye çalışmaları düzenlenecek. Hayvan hakları temalı sanat etkinliklerine, çocukları ve her yaştan katılım sağlanabilir.

Sergi sonunda sanatçılar, eserlerini inisiyatife bağlı olarak koleksiyonerlerle buluşturacak. Eserlere sağlanan destekle, Beşiktaş Belediyesi Barınakları ve Angels Farm'ın acil ihtiyaç listelerindeki malzemelerin doğrudan temin edilmesi için katkı sunulacak.
Ayrıca Müze Gazhane, müşterek bir mekân olarak kedi evleriyle, mama ve su kaplarıyla hayvanları barındırıyor. Müze Gazhane, mahallelilerin de mümkün olduğunca sokak hayvanlarının durumunu takip ettiği hayvan dostu bir adres niteliği taşıyor.
“Barı-n/mak”Sergisi 21 Mayıs - 31 Ağustos tarihinde 10.00-18.00 (Pazartesi hariç) saatleri arasında Müze Gazhane P Binası’nda izleyicilerini ve hayvanseverleri bekliyor olacak.



