Yazar, sanat eleştirmeni, romancı, senaryo yazarı ve ressam John Berger, doğumunun 100. yılında İstanbul’da düzenlenecek bir etkinlikle anılacak. 28 Kasım Cumartesi günü Pera Müzesi Oditoryumu’nda saat 11.00-18.00 arasında gerçekleştirilecek etkinliğe Berger’ın çocukları Katya, Jacob ve Yves Berger de katılacak. Üç kardeş, program kapsamında okuma yapacak.
Gün boyunca yazarların ve editörlerin katılımıyla söyleşiler de düzenlenecek. Etkinliğin konuşma takviminin önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.
İngilizce yazan en etkili sanat eleştirmenlerinden biri
1926’da Londra’da doğan John Berger, İngilizce yazan en etkili sanat eleştirmenlerinden biri olarak tanınıyor. Sanat eleştirmenliğinin yanı sıra senaryo yazarlığı, romancılık, belgesel yazarlığı ve ressamlık da yapan Berger, 1940’ların sonunda Londra’daki çeşitli galerilerde eserlerini sergiledi. Bu dönemde Komünist Parti’yle yakın ilişki kurdu ve sol görüşlü haftalık Tribune dergisi için yazılar kaleme aldı.
1948-1955 yılları arasında resim öğretmenliği yapan Berger, 1951’den itibaren on yıl boyunca New Statesman dergisinde sanat eleştirileri yazdı. İlk romanı Zamanımızın Bir Ressamı 1958’de yayımlandı. 1972’de yayımlanan G. adlı romanıyla Booker Ödülü’nü kazandı.
Berger’ın sanat, edebiyat ve görme biçimleri üzerine çalışmaları arasında Görme Biçimleri, Fotoğraflar Kadar Kısa Ömürlü, Bento’nun Eskiz Defteri, Bir Fotoğrafı Anlamak ve Sanatla Direniş de bulunuyor. Metis Yayınları tarafından çok sayıda kitabı Türkçede yayımlanan Berger, 2 Ocak 2017’de hayatını kaybetti.
Kitapları yüzde 40 indirimle
Metis Yayınları, Berger’ın doğum günü olan 5 Kasım’dan itibaren, yüzüncü yılı dolayısıyla yazarın tüm kitaplarını internet sitesinde yüzde 40 indirimle satışa sunacak.
28 Kasım’daki anma etkinliği, Pera Müzesi Oditoryumu’nda saat 11.00-18.00 arasında gerçekleştirilecek.



