ABD-İsrail ile İran arasında 28 Şubat’ta başlayan savaş, 25’inci güne girdi.
Savaşın 25’inci gününde yaşanan gelişmeler şöyle:
AB’den müzakere mesajı
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, doğal gaz ve petrol fiyatlarındaki artışın zincirleme etkilerini hissettiklerine dikkat çekerek, Ortadoğu'da çatışmaları sona erdirmek için İran'la müzakere masasına oturma zamanının geldiğini söyledi. Von der Leyen, "Hepimiz doğal gaz ve petrol fiyatlarının zincirleme etkilerini hissediyoruz. Bu durum işletmelerimizi ve toplumlarımızı etkiliyor. Ancak en önemli husus, müzakere edilmiş bir çözüme ulaşılması ve Ortadoğu'da gördüğümüz çatışmaların sona erdirilmesidir" değerlendirmesinde bulundu.
AB ülkelerinin Hürmüz Boğazı'nda ne gibi bir rol üstlenebileceği sorusuna yanıt veren von der Leyen, "AB liderleri, çatışmalar sona erdiğinde bir operasyon ya da misyon öngörebileceklerini açıkça ifade ettiler. Ancak Hürmüz Boğazı'nda gerekli kapasitenin sağlanmasına ilişkin kararlarını değerlendirmek bana düşmez" diye konuştu.
İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberinde, Tahran ile ABD arasında müzakere sürecinin hız kazanma sebebinin Arap ülkelerinin daha fazla ekonomik zarar yaşanmaması için Trump'a baskı yapması olduğu ifade edildi. İsrail'in, ABD ile İran arasında müzakerelerin başladığını bildiği ancak bunun ne kadar faydalı olacağını düşündüğü kaydedildi. Haberde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun müzakereler başarılı olsun ya da olmasın Trump'ın talebini reddedemeyeceğine işaret edildi.
Lübnan: İsrail’in İHA saldırısında iki kişi öldü
Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Aley’e beldesine düzenlediği İnsansız Hava Aracı (İHA) saldırısında ilk belirlemelere göre iki kişinin öldüğünü, beş kişinin yaralandığını belirtti.
Tel Aviv’de sirenler çaldı
İran'ın yeni misillemesinin ardından İsrail’in başkenti Tel Aviv başta olmak üzere birçok bölgede sirenler çaldı. İran'ın İsrail'e yönelik misilleme saldırısının ardından Tel Aviv semalarında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Hava savunma sistemlerinin imha ettiği füzelerin parçaları, Tel Aviv'e isabet etti. Kentten dumanlar yükseldiği kaydedildi.
İran’dan misilleme saldırılar
İran'ın gece yarısından beridir düzenlediği altıncı misilleme saldırısında İsrail'in orta kesimi hedef alınırken, bir binaya düşen füze parçaları nedeniyle dört kişinin hafif şekilde yaralandığı aktarıldı. İsrail ordusu, İran'dan atıldığı tespit edilen füzeleri önlemek için hava savunma sistemlerinin devrede olduğunu duyurdu. İsrail'de yayın yapan Kanal 12 televizyonu, Tel Aviv ve çevresinde şiddetli patlama sesleri duyulduğunu bildirdi.
ABD Irak'ta Haşdi Şabi'ye saldırdı: 15 kişi öldü
ABD ve İsrail’in, Irak’taki İran yanlısı gruplara yönelik saldırıları sırasında ülkenin batısındaki Anbar vilayetinde bulunan Haşdi Şabi‘ye ait bir karargah ABD saldırısının hedefi oldu. AFP'de yer alan habere göre saldırıda, biri komutan olmak üzere Haşdi Şabi üyesi 15 kişi öldü. Haşdi Şabi tarafından yapılan açıklamada, saldırıdan ABD'nin sorumlu tutulduğu belirtildi.
İngiliz Savunma Bakanı: İngiltere'nin hedef alınmasını gerektiren bir durum yok
Güney Kıbrıs’taki İngiliz askeri üssü RAF Ağrotur'un bir İnsansız Hava Aracı ile hedef alınmasından üç hafta sonra, HMS Dragon’un Güney Kıbrıs’a gönderileceği belirtilmişti. İngiliz Savunma Bakanı John Healy yaptığı açıklamada, HMS Dragon’un Doğu Akdeniz’e ulaştığını ve müttefikler ile birlikte Kıbrıs savunmasına operasyonel entegrasyonun başladığını söyledi. İran'ın hafta sonu Chagos Adaları'ndaki Diego Garcia'daki ortak İngiltere-ABD üssüne iki saldırı düzenlemeye çalıştığına dair haberleri doğrulayan İngiliz Bakan, "İngiltere'nin bu şekilde hedef alınmasını gerektiren bir durum yok. Birleşik Krallık'ı her türlü saldırıdan korumak için gerekli kaynaklara ve ittifaklara sahibiz" dedi.
Kıbrıs'ta şu anda 500 kişilik ek hava savunma personeli bulunduğunu belirten Healey, "Doğu Akdeniz'e daha fazla askeri güç tahsis edildikçe, Kıbrıs'ın güvenliğini arttırmak için ABD, Fransa ve Yunanistan dahil müttefiklerin katkılarını koordine etmek üzere Güney Kıbrıs ile yakın işbirliği içindeyiz. RAF ve donanma pilotları Kıbrıs, Ürdün, Bahreyn, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni savunmak için şu ana kadar yaklaşık 900 saatlik uçuş gerçekleştirdi. Bölgede son 15 yılın herhangi bir döneminde olduğundan daha fazla jetimiz var" ifadelerini kullandı.
Erbil saldırısında altı peşmerge öldü
Öte yandan sabah saatlerinde Irak'ın başkenti Erbil’e bağlı Soran Bağımsız İdaresi sınırlarında, Halifan nahiyesine bağlı Spilk Dağları’ndaki bir peşmerge birliğine İHA ve füze saldırısı düzenlendiği bildirildi. Rûdaw televizyonunun aktardığına göre saldırıda ilk bilgilere göre altı peşmerge hayatını kaybetti, 25 peşmerge de yaralandı.
İran, ABD ile teması doğruladı
ABD ile İran arasında olası müzakerelere ilişkin çelişkili açıklamalar sürerken, Tahran’dan bir doğrulama geldi. İran Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, CBS News’e yaptığı açıklamada, arabulucular aracılığıyla ABD’den bazı “notların” iletildiğini ve bunların incelendiğini söyledi. Haberde, bu temasların henüz resmi bir müzakere takvimine dönüşmediği ve “ön hazırlık” aşamasında olduğu aktarıldı.
İsrail basını: Hamaney, ABD ile müzakereyi kabul etti
İsrail gazetesi Yedioth Ahronot, İran ile ABD arasında kritik bir diplomasi trafiği yürütüldüğünü iddia etti. Yediot Aharonot’un haberine göre, İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ABD’nin özel temsilcisi Steve Wittkoff’a müzakerelere hazır olduklarını gizli bir şekilde iletti. Gazeteye konuşan kaynaklar, İran'ın yeni dini lideri Mücteba Hamaney’in ABD ile müzakere etmeyi ve bir anlaşmaya varmayı kabul ettiğini belirtti. Aynı kaynaklar, İran liderliğinin ülkenin şartlarına uygun şekilde savaşın hızlı bir biçimde sona erdirilmesine de onay verdiğini aktardı.
Lübnan'da can kaybı 19'a çıktı
İsrail ordusunun, 23 Mart gecesinden öğlen saatlerine dek Lübnan'a düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 19’a yükseldi.
İsrail'in Lübnan'da bombaladığı köprü yıkıldı
Lübnan resmi haber ajansı NNA'nın haberine göre İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyini ikiye ayıran Litani Nehri üzerindeki Dellafe Köprüsü'ne hava saldırısı düzenledi. İsrail ordusunun ikinci kez bombaladığı köprü tamamen yıkıldı.
Öldürülen Laricani'nin yerine atama yapıldı
İran medyası ise İran'ın Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreterliği'ne, İsrail saldırısında hayatını kaybeden Ali Laricani'nin yerine Muhammed Bagher Zolghadr'ın atandığını bildirdi.
Saat 15.00 civarında, İran’ın başkenti Tahran’da yeni patlama sesi duyuldu. İran basını, patlama sesinin şehrin batı kesimlerinden geldiğini duyururken, konuya ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi. İsrail ordusu, savaş uçaklarının İran’ın bazı bölgeleri ve İsfahan kentinde “üretim tesislerine” düzenlediği saldırıları kısa bir süre önce tamamladığını açıkladı.
İspanya, İranlı muhaliflerin idam edilmesini kınadı
İspanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "İspanya hükümeti, İran'da muhalif üyelerin yakın zamanda idam edilmesini kesin bir dille kınamakta ve İran yetkililerini ölüm cezalarına ve idamlara son vermeye çağırmaktadır" denildi. Açıklamada, İspanya hükümetinin idam cezalarına her zaman karşı olduğu ve bunu "insanlık dışı" olarak tanımladığı vurgulanarak, "İran rejiminin halkına, özellikle de barışçıl protestoculara yönelik baskısını bir kez daha kınıyoruz. Protestocuların birçoğu, kısa yargılamalar sonrasında öldürülmüş, idam edilmiş ya da keyfi olarak gözaltına alınmıştır" ifadeleri kullanıldı.
Kaynak: Ajanslar



