Ermenistan'ta bugün yapılan seçimde, seçmenler parlamentodaki sandalyeler için yarışan 18 parti ve ittifak arasında seçim yapmak için sandık başında. Seçimler 2017'den bu yana ilk kez zamanında yapılıyor. 2018'de Paşinyan'ı iktidara getiren Kadife Devrim ve 2021'de, 2020'deki savaş nedeniyle erken seçime gidilmişti.
Siyasi partilerin parlamentoya girebilmek için en az yüzde 4 oy alması gerekirken, seçim ittifaklarının yüzde 8'lik bir barajı aşması gerekiyor.
Göç ve Vatandaşlık Hizmetleri'ne göre, 2.485.851 vatandaş oy kullanma hakkına sahip. Oy kulllanma işlemi yerel saatle 08.00'de başladı. Sandıklar yerel saatlle 20.00'de (TSİ 19.00) kapanacak.
Öte yandan, saat 17.00 itibarıyla seçime katılım yüzde 50'ye yaklaştı.
Ermenistan Merkezi Seçim Komisyonu'nun (CEC) açıkladığı son verilere göre, Ermenistan'daki parlamento seçimlerinde oy kullanma hakkına sahip seçmenlerin neredeyse yarısı saat 17.00 itibarıyla oylarını kullandı. Bu oran 2018 ve 2021 seçimlerinde üstünde ancak 2017 seçimlerinin altında.
En yüksek seçmen katılım oranı, seçmenlerin yüzde 55,36'sının seçimlere katıldığı Syunik ilinde kaydedildi. Vayots Dzor ve Tavuş illerinde de sırasıyla yüzde 54,15 ve yüzde 53,27 ile yüksek katılım oranları görüldü.
Ermenistan Merkezi Seçim Komisyonu, saat 11.00 itibarıyla 362.657 seçmenin oy kullandığını ve bunun kayıtlı seçmenlerin yüzde 14,48'ini temsil ettiğini açıklamıştı. Bu oran, son üç parlamento seçimindeki aynı saatteki katılım oranlarından daha yüksek. 2017'de katılım yüzde 13,31, 2018'de yüzde 7,75 ve 2021'de yüzde 12,21 olmuştu.
Seçimlere toplamda 18 parti katılsa da Başbakan Nikol Paşinyan’ın anketlere göre büyük farkla önde olan Sivil Sözleşme Partisi'nin yarışta en güçlü üç rakibi var: Rusya-Ermenistan kökenli milyarder Samvel Karapetyan’ın "Güçlü Ermenistan İttifakı", eski cumhurbaşkanı Robert Koçaryan liderliğindeki ana muhalefet "Ermenistan İttifakı" ve iş insanı Gagik Tsarukyan liderliğindeki "Müreffeh Ermenistan" Partisi.
Paşinyan'dan açıklamalar
Başbakan Paşinyan sabah saatlerinde oy kullandı.
Oyunu kullandıktan sonra gazetecilerle konuşan Başbakan Nikol Paşinyan, Rusya'nın ekonomik baskı, dezenformasyon kampanyası ve hatta oy kullanmaları için Rusya'dan Ermenileri uçakla getirme yoluyla oyları manipüle etmeye çalıştığı yönündeki son haberlere rağmen, Ermenistan-Rusya ilişkilerinde gerginlik görmediğini iddia etti.
Paşinyan, “Gerginlik görmüyorum, bu yapay bir gerginlik. Rusya ile ilişkilerimiz kurumsal ve karşılıklı saygıya dayanıyor” dedi.
Paşinyan, “Aslında Ermenistan'da faaliyet gösteren bazı güçler Ermenistan-Rusya ilişkilerinde gerginlik yaratmaya çalışıyor” iddiasında bulundu.
Paşinyan Ermenistan'ın demokratik reformlara devam edeceğini belirterek "Elbette Avrupa ortaklarımızın desteğiyle, çünkü Avrupa Birliği demokratik reformların uygulanmasında ana ortağımızdır" dedi.
Paşinyan daha sonra hükümetinin Ermenistan'ı AB standartlarına nasıl uyumlu hale getirmeyi planladığını anlattı ve tam uyum sağlandığında iki olası senaryonun olacağını belirtti:
"Birincisi, Avrupa Birliği'nin Ermenistan'ı tam üye olarak kabul etmesi. İkincisi, kabul etmemesi, çünkü bu birçok siyasi koşula bağlıdır, örneğin Avrupa Birliği hiç genişlememeye karar verebilir."
Paşinyan her iki durumda da Ermenistan'ın AB standartlarını karşılayan bir devlet olacağını vurguladı.
Seçimlere ilişkin temel beklentisinin halkın iradesinin sandığa yansıması olduğunu ifade eden Paşinyan, “Halkın kazanacağından eminim. Bu kişisel bir mesele değil. Benim beklentim, Ermenistan vatandaşlarının kazanmasıdır” dedi.
Seçimlerin bölgeye olası etkilerine de değinen Başbakan, demokrasinin her zaman bölgesel ve uluslararası iş birliğini desteklediğini vurguladı.
Paşinyan, “Demokrasi her zaman bölgesel ve uluslararası iş birliğinin lehine işler. Aynı zamanda bölgesel barış için de önemli bir araçtır. Şu anda Azerbaycan ile barış içindeyiz. Gürcistan ile çok derin ve kardeşçe ilişkilere sahibiz. Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesini ve diplomatik ilişkilerin kurulmasını da bekliyorum” ifadelerini kullandı.
Karapetyan: Rüşvet vermiş olsaydık beni tutuklarlardı
Anketlerde ikinci sırada gösterilen Güçlü Ermenistan İttifakı adayı Narek Karapetyan da sabahın erken saatlerinde oyunu kullandı.
Başka ülke vatandaşı olduğu için aday olamayan ve hakkındaki çeşitli suçlamalar nedeniyle ev hapsinde olan Güçlü Ermenistan İttifakı lideri Samvel Karapetyan da oy kullandı. Karapetyan iktidarı devirme çağrısı ve bir kara para aklama suçlamasıyla ev hapsinde bulunuyor. Güçlü Ermenistan hakkında ayrıca seçmenlere rüşvet verdiği yönünde iddilar ve ayrıca yürütülen bir soruşturma var. Oyunu kullandıktan sonra gazetecilerle konuşan Samvel Karapetyan,Güçlü Ermenistan ittifakının seçmenlere rüşvet vermediğini iddia etti.
Karapetyan "Eğer rüşvet vermiş olsaydık, beni tekrar tutuklarlardı" dedi.
Karapetyan, Ermenistan'ın aynı anda iki birliğe (AB ve Rusya liderliğindeki Avrasya Ekonomik Birliği - AEA) üye olup olamayacağı sorusuna ise yanıt vermedi.
Koçaryan: Eğer gitmezse çok kötü bitecek
Ermenistan İttifakı lideri eski cumhurbaşkanı Robert Koçaryan, Birliğin Kanatları partisinin lideri Arman Tatoyan, Müreffeh Ermenistan lideri Gagik Tsarukyan ve Katoliks II. Karekin de da oylarını kullandı.
Koçaryan oy kullandıktan sonra "Eğer gitmezse, çok kötü, çok kötü bitecek," dedi. Ancak Koçaryan, neyi öngördüğü sorulduğunda, "Herkes kendi hayal gücüne veya yönelimine göre ne anlama geldiğine karar versin" demekle yetindi.
(Ajanslar, OC Media, Agos)



