Türkiye Ermeni toplumunun önemli isimlerinden piyanist Şahan Arzruni, New York'taki evinde ölü olarak bulundu. Basında yer alan haberlere göre Arzruni’nin cansız bedeni Manhattan’daki evinde bulundu. Arzruni’nin ölüm sebebine ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. 83 yaşında hayatını kaybeden Arzruni, son olarak Ermeni kadın bestecilerin eserlerini yorumladığı “By Women: Piano Works by Armenian Women Composers” albümünü yayınlamıştı.
Arzruni, 1943 yılında İstanbul’da doğdu. Teyzesi bestekâr Sirvart Kalpakyan Karamanuk, Arzruni’yi dört yaşında piyano çalmaya teşvik etti ve sanatçı, beş yaşında kamuoyu önünde çalmaya başladı. İlk ve orta öğrenimini Esayan Okulu’nda, liseyi ise Getronagan Lisesi’nde tamamladı. İstanbul Belediye Konservatuarı’ndan (şimdiki adı İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı) mezun oldu ve burada Ferdi Ştatzer ile piyano, Raşit Abed ile de armoni çalıştı.
1964 yılında henüz 21 yaşında iken Calouste Gulbenkian Vakfı’nın bursu ile müzik, drama ve dans alanlarında lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim veren Juilliard Okulu’nda okumak için ABD’nin New York şehrine taşındı. 1967’de lisans, 1968 yılında ise yüksek lisans derecesini aldı.
Fahri profesör
Arzruni, Ermeni mirasının müzikal kökleri üzerine araştırmalar gerçekleştirdi. Geleneksel Ermeni müziğini araştırdı ve Ermeni piyano müziğinin üç CD’den oluşan bir antolojisini kaydetti. 2008 yılında Ermenistan’daki Yerevan Gomidas Devlet Konservatuarı tarafından “fahri profesörlük” unvanı aldı.
2016 yılında Serj Sarkisyan tarafından Ermenistan’ın en yüksek kültür ödülü olan Cumhurbaşkanlığı Movses Khorenatsi Madalyası’na layık görüldü. Şahan Arzruni, COVID-19 pandemisi sırasında Ermenistan’a maddi yardımda bulunmak için çevrimiçi olarak “Birlikte Ermenistan için” adlı bir dizi mini konserin küratörlüğünü yaptı.



