Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'da öldürülen 8 yaşındaki Narin Güran'ın babası Arif Güran ile görüştü.
Görüşme Adalet Bakanlığı'nın özel izniyle gerçekleşti. Ardından Demirtaş'ın sosyal medya hesabından yazılı bir açıklama paylaşıldı. Demirtaş, görüşme öncesinde dava dosyasını hukukçu kimliğiyle incelediğini belirterek, dosyadaki mevcut deliller ışığında suçu somut delillerle ispatlanabilen tek kişinin Nevzat Bahtiyar olduğunu söyledi.
Açıklamasında ayrıca Narin Güran'ın annesi Yüksel Güran ile amcası Salim Güran hakkında verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarının "tam bir hukuk faciası" olarak nitelendiren Demirtaş, mahkeme kararının kamuoyu baskısından etkilenmiş olabileceğini belirtti.
Ceza hukukunun temel ilkelerinden birinin mahkumiyet kararlarının şüpheden uzak ve somut delillere dayanması gerektiği olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Şüpheden sanık yararlanır" ilkesine atıf yaparak mevcut dosyadaki delillerin anne ve amca hakkında verilen cezaları desteklemek için yeterli olmadığını iddia etti.
“İstinaf ve Yargıtay bu kararları bozmalıydı”
Demirtaş, yeni delil ya da yeni itiraflar ortaya çıkmadığı sürece mevcut dosya kapsamıyla anne ve amcanın suçluluğunun hukuken ispatlanamadığını savundu.
İstinaf Mahkemesi ile Yargıtay'ın denetim sürecinde söz konusu cezaların bozulması gerektiğini aktaran Demirtaş, "Sırf kamu vicdanını tatmin etmek amacıyla suçluluğu ispatlanmamış kişilere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi gerçek adalet değildir" ifadesini kullandı.
Adaletin sağlanması için Adalet Bakanlığı'na çağrı
Demirtaş, açıklamasında başta Diyarbakır Barosu olmak üzere hukuk çevrelerini dosyada adaletin sağlanması için çaba göstermeye davet etti.
Adalet Bakanlığı'na da çağrıda bulunan Demirtaş, dosyanın yeniden incelenmesini ve "kanun yararına bozma" talebiyle Yargıtay'a başvurulmasını istedi.
Gazeteci Onur Erkan da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Demirtaş'ın aileye, "Ben hem kardeşiniz, hem avukatınızım. Bu dosyayı çok inceledim. Nevzat katildir. Narin’i gömen kişi, katilin kendisidir. Bu dosya mutlaka bozulacak. Gerçek adalet yerini bulacak. Bu dosya artık benim de davamdır. Hakikat yerine bulana kadar bu dosyadaki takibimi sürdüreceğim" dediğini ifade etti.
Demirtaş’ın açıklamasının tamamı şu şekilde:
"Merhabalar, Bugün Narin'in babası Arif Güran ile görüştüm. Görüşme öncesinde, dava dosyasını hukukçu gözüyle inceledim. Dosya kapsamındaki deliller ışığında, suçu somut delillerle ispatlanabilmiş tek isim Nevzat Bahtiyar’dır. Yine dosya kapsamındaki deliller ışığında, Narin'in annesi Yüksel Güran’ın, Narin’in ağabeyi Enes Güran'ın ve amcası Salim Güran’ın suçlu bulunup ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaları tam bir hukuk faciasıdır. Görünen o ki, basının yönlendirmesiyle oluşan yoğun kamuoyu baskısı, mahkemenin karar sürecini gölgelemiştir. Kişisel görüşler bir kenara bırakıldığında ceza hukukunun en temel kuralı, mahkumiyetin dedikodulara veya ihtimallere değil, somut ve şüpheden uzak delillere dayanması gerekliliğidir. “Şüpheden sanık yararlanır” ilkesi gereğince, dava dosyasındaki mevcut deliller anne ve amcaya bu cezanın verilmesi için teknik olarak yetersiz kalmaktadır. Anne ve amcanın suçlu oldukları, hukukun evrensel ilkeleri gereğince şüpheye yer bırakmayacak şekilde ispatlanamamıştır.
Dolayısıyla İstinaf Mahkemesi ve Yargıtay denetimlerinde bu cezaların kesinlikle bozulması gerekirdi. Hukuk bunu gerektirirdi çünkü yeni bir delil veya yeni itiraflar ortaya çıkmadıkça mevcut dava dosyasına göre annenin ve amcanın suçlu oldukları ispatlanamamıştır. Sırf kamu vicdanını tatmin etmek için suçlu olduğu ispatlanmamış insanlara ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermek gerçek adalet değildir, kamu vicdanını tatmin etmez. Kamu vicdanını asıl yaralayacak olan durum, belki de Narin'in gerçek katilleri dışardayken annesinin, abisinin ve amcasının cezaevinde olmalarıdır. Başta Diyarbakır Barosu olmak üzere ilgili tüm hukuk çevrelerini bu dosyada adaletin sağlanması için çaba sarf etmeye davet ediyorum. Adalet Bakanlığının, dosyayı titizlikle inceleyerek kanun yararına bozma talebiyle Yargıtay’a başvurmasını rica ediyorum. Narin'in hatırası, ailesi ve kamuoyu bunu hak ediyor. Selam, sevgilerimle…"
Ne olmuştu?
Sekiz yaşındaki Narin Güran, Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi Tavşantepe Mahallesi'nde 21 Ağustos 2024'te kaybolmuş, cansız bedeni arama çalışmalarının on dokuzuncu gününde yakınlardaki bir dere yatağında çuval içinde bulunmuştu.
Cinayetle ilgili davada amcası Salim Güran, annesi Yüksel Güran ve abisi Enes Güran "iştirak hâlinde çocuğa karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırılmıştı. 4,5 yıl hapis cezası alan komşu Nevzat Bahtiyar ise, Yargıtay'ın kararı bozması üzerine yapılan yeni yargılamada 17 yıl hapis cezası almıştı.



