Geçen sene 19 Mart sabahı CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte 100'den fazla kişinin sabah operasyonuyla gözaltına alınıp akabinde tutuklanmasının birinci yıl dönümünde CHP ve tutukluluğa itiraz edenler, geçen yıl olduğu gibi yine Saraçhane'de toplandı.
Geçen yıl CHP, İstanbul Büyükşehir Başkanı Ekrem İmamoğlu ve birçok İBB çalışanının gözaltına alınmasından sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi binasının önünde günlerce eylem yapmış, eylemlere yüzbinlerce kişi katılmıştı. CHP daha sonra "Millet İradesine Sahip Çıkıyor" eylemlerini başka şehirlere de taşımıştı.
19 Mart 2025'te İmamoğlu ve iş arkadaşlarına yapılan operasyonun birinci yılında henüz yargı süreci yeni başlamışken, CHP 99. mitingi yine Saraçhane'de yapıyor.
Öğrenciler yine Beyazıt'tan
Onbinlerce kişinin Saraçhane Meydanı'nı doldurduğu eylemde, üniversite öğrencileri, sendika temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri, CHP'liler, İstanbullular ve çevre illerden gelen yurttaşlar sloganlarla yer alıyor. Öğrenciler, geçen sene olduğu gibi Beyazıt'tan yola çıkıp polis barikatını aşarak İstanbul Büyükşehir Belediye Binası'nın önüne kortej halinde geldi.
Mitingde önce geçen yılki eylemlerde gözaltına alınan üniversite öğrencileri söz aldı. Ardından ise Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu bir konuşma yaptı.
Dilek İmamoğlu: Baskıya boyun eğmeyeceğiz
Ekrem İmamoğlu'nun eşi Dilek İmamoğlu'nun sahneye çıkmasıyla miting coşkusu da yükseldi. Dilek İmamoğlu'nun konuşması, "Hak, hukuk, adalet" ve "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "Cumhurbaşkanı İmamoğlu" ve "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla kesildi
"Bugün eş olarak, içimden geldiği gibi konuşacağım. Bir yıldır çocuklarımda beraber mücadele etmeyi hiç bırakmadım" diyerek sözü başlayan Dilek İmamoğlu, şöyle devam etti: "Her sabah ayağa kalkmamı sağlayan şey ne korku ne öfke. Çünkü biz haklıyız. Bu nedenle bu ağır yükü taşıyoruz. Çocuklarına daha adil bir ülke bırakmak isteyen herkes için konuşuyoruz. Bizi korkutmalarına izin vermeyeceğiz. Baskıya boyun eğmeyeceğiz. Bu ülkede adalet yerini bulana kadar konuşmaya devam edeceğiz. Unutmayacağız, unutturmayacağız."
Dilek İmamoğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle: "Bugün burada ben sadece bir eş, bir anne olarak bulunmuyorum. Ben burada bugün adalet duygusu örselenmiş milyonların sesi olarak bulunuyorum. Yaşadığımız süreç gerçek bir hukuki süreç değildir. Bu süreç insanların hukuka olan bağını sarsmaktadır. Bir yıldır çok ağır bir sınavdan geçiyoruz. Bir yıldır bekliyoruz. Bir yıldır sabrediyoruz. Bir yıldır hem hasretle hem de umutla ayakta duruyoruz.
Aradan geçen zamanda yargı sürecinin sağlıklı işlemediğini gördükçe kaygılar arttı. Ortaya konan temelsiz iddialar toplumun yargıya olan güvenini daha da sarstı. Halkımız da ülkemiz de bunu asla hak etmiyor. Ortada bu kadar büyük soru işaretleri varken toplumun adalet duygusu nasıl korunacak? Bir yıldır eşler, kardeşler, anneler, babalar cezalandırılıyor.
Duruşmaların canlı yayını için defalarca çağrı yaptık. Neden şeffaflıktan kaçılıyor? Atılması gereken en önemli adım Ekrem İmamoğlu ve arkadaşlarının tutuksuz yargılanmasıdır. Bu mesele toplumun adalet duygusunu ilgilendiren bir meseledir."
Manşur Yavaş: Nerede adil yargılama?
Dilek İmamoğlu'ndan sonra kürsüye Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş geldi. Yavaş da, iktidarın kendilerinden korktuğu için İmamoğlu ve İBB çalışanlarını tutukladığını söyledi. Yavaş, "Halktan yana politikaları gördüler. Halktaki memnuniyeti gördüler. Kendileri yıllar önce bir yasa çıkardılar, dediler 'artık kimse gece vakti evinden alınmayacak. Karakoldan yazılı tebliğat gidecek, neden çağrıldığı bildirilecek' denildi. Şimdi sabaha karşı evler basılarak, davet edilmek yerine belediye başkanları yaka paça gözaltına alınıyor. Ekrem Başkanı ve arkadaşlarımızı savunduğumuzda, kesinleşmiş yargı olmadan, savunanlar suçlu ilan ediliyor. Nerede adil yargılama? Ben diyorum ki Gökçek ve ailesi yargılanmadan hiç kimseyi yargılayamazsınız" ifadelerini kullandı.
Miting devam ediyor...



