İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın AKP'ye geçmesinin ardından yaptığı bir sosyal medya paylaşımı nedeniyle hakkında soruşturma başlatılan oyuncu Berna Laçin, dün evinden gözaltına alınmıştı.
Laçin, X'te yaptığı söz konusu paylaşımda, "İzmir daha önce de işgal edildi, Korkma!" ifadelerini kullanmıştı. Bu paylaşımının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Laçin hakkında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçu kapsamında soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.
8 Ekim 2026 tarihli sorgulama tutanağına göre Laçin, paylaşımında suç unsuru bulunmadığını savunarak hakkındaki suçlamaları reddetti. Oyuncu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği ifadesinde İzmirli olduğunu ve kentle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiğini belirtti, sosyal medya paylaşımını Cemil Tugay’ın parti değiştirmesinin ardından yaptığını anlattı.
Laçin, paylaşımının amacını şöyle açıkladı:
“Bu tweetteki paylaşımımı amacım İzmirlileri başına daha önce neler geldi, İzmir'in başına tarih boyunca tarih boyunca neler neler gelmiş bir belediye başkanı olayı bu kadar büyütülecek bir durum değildir şeklinde açıklamaktı.”
Paylaşımında İstiklal Marşı’ndaki “Korkma!” ifadesine de atıfta bulunduğunu belirten Laçin, sözlerinin sosyal medyada farklı yerlere çekildiğini savundu.
Laçin, paylaşımında İzmir’in geçmişte yaşadığı felaketleri hatırlatarak yaşanan siyasi gelişmenin büyütülmemesi gerektiğini anlatmaya çalıştığını söyledi.
İfadesinde, “Bu söylemde İzmir'in daha önce işgal de yaşadığını, deprem de yaşadığı gibi geçirilmiş olan olayları anlatmak şeklinde söylemim gerçekleşmiştir” diyen Laçin, sözlerinin sosyal medyada çarpıtıldığını öne sürdü.
“Yaptığım paylaşımda hiçbir suç unsuru bulamadım”
Laçin, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığında verdiği ifadede, hakkında soruşturma başlatıldığını çevresindeki insanların söylemesi üzerine paylaşımını tekrar tekrar değerlendirdiğini belirterek suç unsuru bulunmadığını savundu.
Laçin, “Ben paylaşım yaptıktan sonra bir anda çevremdeki insanlar hakkımda soruşturma başlatıldığını söyleyince defalarca düşündüm, yaptığım paylaşımda hiçbir suç unsuru bulamadım” ifadelerini kullandı.
Gözaltına alınmasına tepki gösteren Laçin, paylaşımının herhangi bir kişiyi hedef almadığını ve suç işlemeye teşvik içermediğini savundu. Laçin, “Ben bu olayları hayretle karşılıyorum. Hiç kimse bu söylemleri söyleyeni çağırmıyor. Ben hukuksuz yere içeri atılıyorum” dedi. Sosyal medyada kendisine yönelik tehdit içerikli paylaşımlar yapıldığını da belirten Laçin, bu mesajlar hakkında işlem yapılmadığını ileri sürdü.
Avukatları serbest bırakılmasını istedi
Laçin’in avukatları da savcılık ifadesinde müvekkillerinin suç işlemediğini savundu.
Avukat Poyraz, Laçin’in paylaşımının halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçunun unsurlarını oluşturmadığını belirterek serbest bırakılmasını ve hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesini talep etti. Avukat Yılmaz ise paylaşımın bağlamından koparılarak değerlendirildiğini savundu. Laçin’in sağlık durumuna da dikkat çeken Yılmaz, müvekkilinin serbest bırakılmasını istedi.
(Kaynak: Cumhuriyet, Euronews)



