LGBTİ HAKLARI

GENEL LGBTİ+ ölümlerinde hızlı artış

LGBTİ+ hareketi, son dönemde art arda gelen intihar ve ölüm haberleriyle sarsıldı. LGBTİ+ ölümleri dışlama politikalarıyla doğrudan ilişkili, siyasi bir mesele olduğu hâlde, hareketin parçası olan kişilerin intiharları ve çoğunlukla hizmetlere erişim engellerinden kaynaklanan ölümleri hakkında kamusal alanda konuşmak gün geçtikçe zorlaşıyor.
GÜNCEL Ermenistan'da genç çiftin intiharı ülkede homofobi dalgasını körükledi

20 Ekim akşamı, iki genç, Yerevan’daki Davtaşen köprüsünden atlayarak intihar etti. İntihar etmeden önce, genç çift Instagram’da beraberliklerini gösteren fotoğraflar yayınlamıştı. Paylaşım kısa süre içerisinde Arsen ve Tigran’ın eşcinsel olduğunu vurgulayan nefret dolu ve saldırgan yorumlarla sosyal medyada yaygınlaştı. Pink Armenia örgütünün avukatı Hasmik Petrosyan ile Ermenistan’da LGBTİ+’ların uğradığı hak ihlallerini, toplum ve devlet tarafından dışlanmalarını ve sıkça yaşanan intiharları önlemeye, haklarını korumaya yönelik mekanizmaların gerekliliği üzerine konuştuk.
GÜNCEL Onur Yürüyüşü'ndeki gözaltı rekorunun tanıkları anlatıyor

Onur Ayı kapsamında İstanbul’da düzenlenmek istenen 20. Onur Yürüyüşü, geçen hafta polisin sabah saatlerinden itibaren Taksim ve çevresini ablukaya almasıyla engellenmeye çalışıldı. Onur Yürüyüşü’nü yapmak için bir araya gelmeye çalışan toplam 373 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar ertesi gün serbest bırakılsa da ters kelepçelerle uzun süre bekletildiler, bazı avukatlar da tartaklandı. 373 gözaltı son dönemin rekoru olarak da kayıtlara geçti. Tanıkları o günü anlattı.
GÜNCEL Tiflis'te saldırı altında bir  Onur Yürüyüşü

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te 5 Haziran’da yapılması planlanan Onur Yürüyüşü bu yıl da yürüyüş öncesi saldırılar sonucu güvenlik sebepleri nedeniyle iptal edildi. Onur Yürüyüşü organizasyonunu üstlenen Tbilisi Pride’ın ofisi, LGBTİ+ karşıtı grupların saldırısına uğradı, onlarca gazeteci ve aktivist darp edildi.
GÜNCEL ‘Homofobi ve transfobi diasporada da büyük sorun’

Kuirfest kapsamında düzenlenen 'Sansürün ve Sınırın Ötesinde: Türkiye ve Ermenistan’da LGBTİ+ Hareketi’ paneline katışmak için Ermenistan’dan gelen iki aktivist Margaryan ve Khandikian’la Ermenistan’da LGBTİ aktivizminin karşı karşıya kaldığı sorunları ve dayanışma yollarını konuştuk.
GÜNCEL

23. LGBTİ Onur Haftası’nda yer alan “Komşu Ülke Ermenistan’da LGBTİ Mücadelesi” başlıklı oturuma katılmak için Ermenistan’dan gelen Pink Armenia Proje Koordinatörü, Nvard Magaryan, Ermenistan’da medya ve devletin başını çektiği homofobiye karşı var olmayan çalışan LGBTİ bireyleri, hak mücadelesinin Türkiye’deki mücadeleyle hangi noktalarda kesiştiğini anlattı. Arada laf ister istemez Yerevan’da devam eden protestolara da geldi.