DİYARBAKIR

GÜNCEL Diyarbakır Newroz’unun ardından

2022 Diyarbakır Newroz’unun renklere, sloganlara, kültürel simgeler ve sembollere, sözlü edebi geleneğe, sanata, şarkılara, türkülere ve bilhassa kadın ve çocuklara, LGBTİ+lara yönelik baskının zirvede olduğu bir mücadele alanı olarak farklılaştığını söylemek mümkün.
GENEL Eğilli Müslümanlaştırılmış Ermenilerin hikâyeleri ‘Saklı Haç’ta

Diyarbakır’ın Eğil ilçesinde yaşayan Müslümanlaştırılmış Ermenilerin hayat hikâyeleri belgesel oldu. Yönetmenliğini gazeteci Altan Sancar ve Serhat Temel’in yaptığı ‘Saklı Haç’ adlı belgeselin kameramanı ise gazeteci Sertaç Kayar. 1915 ve sonrasında ilçede ve çevresinde yaşayan Ermenilerin akıbetini, özellikle de ilçede yaşayan Müslümanlaştırılmış Ermenilerin kimlik bunalımını, 1915 sonrası travmalarını ve kendilerinden sonraki kuşaklara aktardıkları hikâyeleri beyazperdeye taşıyacak olan ‘Saklı Haç’ı, filmin yapımcılığını da üstlenen Altan Sancar’la konuştuk.
TOPLUM ‘Müslümanlaşmış Ermeniler Türkler, Kürtler ve Ermeniler arasında köprü olacak’

Raffi Bedrosyan’ın ‘Trauma and Resilience, Armenians in Turkey: Hidden, not hidden and no longer hidden’ (‘Travma ve Direnç, Türkiye’deki Ermeniler: Gizli, Gizli Olmayan, Artık Gizli Olmayan’) başlıklı kitabı Londra merkezli Gomidas Enstitüsü tarafından yayınlandı. Bedrosyan’ın aile hikâyesiyle başlayan kitapta, yazarın son yıllarda Türkiye’deki faaliyetleri, Türkiye’deki Müslümanlaşmış Ermeniler, Türkiye-Ermenistan ilişkileri, geçmişle yüzleşme ve kimlik üzerine pek çok yazısı yer alıyor. Toronto’da yaşayan inşaat mühendisi, yazar ve piyanist Raffi Bedrosyan, Türkiye – Ermenistan ilişkileri, Müslümanlaşmış Ermeniler, 1915’ten arda kalan Ermeni kiliselerinin tarihi üzerine yazılarıyla biliniyor. Raffi Bedrosyan kitabının hikâyesini anlattı.
GENEL Paylan: HDP için baraj yüzde 11

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Garo Paylan, 24 Haziran seçimlerine Diyarbakır’dan milletvekili adayı olarak giriyor. Paylan’la bir Ermeni olarak Diyarbakır’dan aday olmanın ruh halini, Ermeni toplumunun çözülemeyen sorunlarını, siyasetteki hedeflerini konuştuk.
KÜLTÜR SANAT Sur’un adı sansüre yetti

‘Sûr: Axit û Welat’ (Sur: Toprak ve Yurt) belgeselinin 3 Aralık'ta yapılacak ilk gösteriminin polis zoruyla iptal edilmesinin ardından belgeselin yönetmenleri Zana Kibar ve Hicran Urun'la bir araya geldik.
GÜNCEL Ateşyan Surp Giragos Kilisesi'nde: Bunu yapan Tanrı'nın yarattığı kul olamaz

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'ndeki Surp Giragos Ermeni Kilisesini iki yıl aradan sonra ziyaret eden Başepiskopos Aram Ateşyan, kilisenin harap hale getirilmesine isyan etti: ”2 yıl önce buraya geldim. Ermeni Katolik ve Protestan kiliseleri mukayese ederken sevindim. İçlerini sadece kirletmişlerdi. Ama, bugün gelip gördüm her tarafını balyozla kırmışlarHoran dediğimiz yerler hepsi paramparça oldu. Bunu yapan Tanrı'nın yarattığı kul, insan olamaz.”
GÜNCEL “Surp Giragos’a biz giremezken hırsız giriyor”

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergün Ayık, 2015 yılında başlayan ‘hendek operasyonları’nda kapatılan ve hala kapalı olan Sur’daki kiliseye kendileri girememelerine rağmen hırsızların girip kiliseyi yağmaladığını söyledi.
GÜNCEL Surp Giragos’un harap halinin görüntüleri

armenianweekly.com internet sitesinin geçen hafta yayımladığı fotoğraflarda, Diyarbakır Surp Giragos Kilisesi’nin harabeye çevrildiği, İsa Mesih'in çarmıha gerilmesini gösteren bir tablonun da açıkça saldırıya uğradığı görülüyor.