KÜRT SORUNU

GÜNCEL Kürtler Ortadoğu'nun haritasını çizdiğinde

Erdoğan'ın Washington ziyaretinden iki gün önce ABD PYD'de Suriye'deki Kürt birimlerine güdümle tanksavar füzeleri de dahil ağır silahlar vereceğini açıkladı. Erdoğan-Trump görüşmesinin çeviriyle geçen vakit de dahil 22 dakika sürdüğü gerçeği iki lider arasında anlamlı bir tartışma olmadığını gösteriyor.
GÜNCEL ‘Türkiye eninde sonunda Rojava’yı tanıyacak’

“Suriye politikası tamamen değişti gibi bir algı yaratılıyor. Türkiye U dönüşü yaptı deniyor, olsa olsa J dönüşü diyebiliriz. Türkiye’nin Suriye politikasında üç parametresi vardı. Esad rejimi, IŞİD ve PYD politikası. Türkiye’nin Esad rejimine ilişkin bir dönüşü oldu ama IŞİD ve PYD konusunda bir politika değişikliği yok."
GÜNCEL Şebnem Korur Fincancı: Herkes cehenneme yüzünü çevirmiş durumda

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fincancı, hayatı insan hakları için mücadele ve adalet arayışıyla geçmiş bir isim. Fincancı, 2014 yılında Uluslararası Hrant Dink Ödülü’ne de layık görülmüştü. Fincancı ile 15 Temmuz sonrasında yaşadığımız süreci konuştuk.
GÜNCEL Demirtaş: ‘Sur'da 200 kişiyi katlettiğinizde Kürt sorunu çözülmüş mü olacak?’

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Davutoğlu’nun Ankara patlamasıyla ilgili olarak HDP’yi suçlamasına "Ankara'da patlayan bomba da Sur'da, Ankara Garı'nda, Sultanahmet'te patlayan bomba da aynı siyasi anlayışın sonucudur. AKP bunun siyasi sorumlusudur” diye cevap verdi. Demirtaş, Cerattepe direnişini de desteklediklerini söyledi.
Aleviler, sessizliğe çıra oluyor

Kürt illerinde devam eden çatışma ve sivil ölümlerine dikkati çekmek için 30 Aralık’ta açlık grevine başlayan Alevi Bektaşi Federasyonu üyeleri, açlık grevinin altıncı gününe girdi. ABF Başkanı Baki Düzgün, “Bugün yok edilme, imha edilmeyle karşı karşıya olan bir halkın saldırılara karşı direnme hakkı vardır. Kürtlere karşı bir tehcir politikasıyla karşı karşıyayız. Bizler eylemlerimizle sessizliğe çıra oluyoruz” diye konuştu.
GÜNCEL Mumay: Mokasen ayakkabıyla terörist mi olunur?

80’ler ve 90’ların başında bölgede gazetecilik yapan Cengiz Mumay, yeni çıkan kitabı ‘Ne Çok Terörist Vurulmuş’ta haberlerin perde arkasındaki 44 ayrı olay ve 77 sivilin ölümünü anlatılıyor.
GÜNCEL ‘Buna barış süreci değil ateşkes diyorum’

‘Roboskî: Gençler Öldü’ kitabı yeni çıkan gazeteci Frederike Geerdink ile devlet politikasının kimlik mücadelelerine karşı yürütülen devlet politikalarından son siyasi gelişmelere kadar pek çok konuda söyleştik.
GÜNCEL Ümit Kıvanç: Davutoğlu’nun ‘Stratejik Derinlik’inden demokrasi çıkmaz

Ümit Kıvanç, yeni kitabı ‘Pan-İslamcının Macera Kılavuzu: Davutoğlu Ne Diyor, Bir Şey Diyor mu?’da Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ilk kez 2001’de yayımlanan kitabı ‘Stratejik Derinlik’in ayrıntılı bir analizini yapıyor. Kıvanç’la, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘vizyon’undan yola çıkarak Türkiye siyasetinde yaşanan gelişmelere uzanan bir söyleşi yaptık.