ANTİSEMİTİZM

GENEL ‘Antisemitizmle perde arkasından mücadele yetmez’

Roni Margulies’in ‘Ailem ve Diğer Yahudiler’ adlı yeni kitabı Everest Yayınları’ndan çıktı. Margulies’in kendi yaşam öyküsünden motiflerle oluşturduğu edebi metinlerden oluşan kitap, Türkiye’nin yakın tarihinden de çarpıcı sahneler içeriyor. Margulies’le kitabından yola çıkarak Türkiye Yahudilerine ve Antisemitizme uzanan bir söyleşi yaptık.
GÜNCEL Balmumcu'daki antisemit pankart meclis gündeminde

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’deki (IKBY) bağımsızlık referandumunun ardından, 27 Eylül’de İstanbul Balmumcu’da altgeçit köprüsü üzerine asılan, nefret söylemi içeren anisemit pankart meclis gündemine taşındı.
GÜNCEL ‘Nazi suçlaması da Hitler benzetmesi de yanlış’

İsrailli akademisyen Efrat Aviv’in 2012’den bu yana devam eden ‘Osmanlı’dan AKP’ye, Türkiye’de antisemitizm ve antisiyonizm’ başlıklı kapsamlı çalışması geçtiğimiz hafta kitaplaştı. Bar Ilan Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Bölümü’nde ders veren Aviv, Routledge Yayınevi’nden çıkan kitap için özel olarak yaptığı kapsamlı anket çalışmasını da araştırmacıların ve okuyucuların dikkatine sunuyor. Aviv’le Türkiye’deki antisemitizmi konuştuk.
GÜNCEL Antisemitizm laboratuvarı Türkiye

Antisemitizme karşı Kreuzberg Inisiyatifi (KIgA)’nden Aycan Demirel'le ikincil antisemitizm olgusundan Ermeni Soykırımı inkârına ve ‘ortak acı’, ‘adil hafıza’ gibi kavramların Türkiye’de yarattığı yeni nefret söylemine kadar pek çok konuyu tartıştık.
GÜNCEL Antisemitizm bu kez ters tepti

Yıldız Tilbe’nin Yahudileri hedef alan paylaşımlarının ardından Turkcell’in Sevgililer Günü reklam filminde oynamasına karşı tepkilerin yükselmesinde önemli rol oynayan R. R. ile konuştuk.
GÜNCEL 'Avlaremoz' hep beraber konuşmak için yayında

Hem Yahudi cemaatinden genç kuşağın sesini daha çok duyurmaya başladığı, hem de Türkiye genelinde antisemitizme karşı bir söylemin yavaş yavaş harekete geçtiği bir dönemde yayın hayatına başlayan ‘Avlaremoz’, farkındalık için yeni bir platform oluşturma amacı taşıyor. Site ekibinden Eli Haligua, Serdar Korucu ve Defne Sandalcı anlatıyor.
GÜNCEL “No moz karışayamoz a la eços del hükümet”

İstanbul’da yayımlanan haftalık Şalom’un Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas, Yahudilere yönelik medyadaki nefret söyleminden ve düşmanlıktan dem vuruyor ve Türkiye Musevi cemaatinde belki de mecburen yerleşmiş, başlıkta da gördüğünüz, az bilinen bir deyimi hatırlatıyor: “Şimdi bizde Türkçe kelimelerin de karıştığı Ladino bir deyiş vardır: “No moz karışayamoz a la eços del hükümet.”