KÜRTLER

GÜNCEL Kürtler Ortadoğu'nun haritasını çizdiğinde

Erdoğan'ın Washington ziyaretinden iki gün önce ABD PYD'de Suriye'deki Kürt birimlerine güdümle tanksavar füzeleri de dahil ağır silahlar vereceğini açıkladı. Erdoğan-Trump görüşmesinin çeviriyle geçen vakit de dahil 22 dakika sürdüğü gerçeği iki lider arasında anlamlı bir tartışma olmadığını gösteriyor.
GÜNCEL ‘Türkiye eninde sonunda Rojava’yı tanıyacak’

“Suriye politikası tamamen değişti gibi bir algı yaratılıyor. Türkiye U dönüşü yaptı deniyor, olsa olsa J dönüşü diyebiliriz. Türkiye’nin Suriye politikasında üç parametresi vardı. Esad rejimi, IŞİD ve PYD politikası. Türkiye’nin Esad rejimine ilişkin bir dönüşü oldu ama IŞİD ve PYD konusunda bir politika değişikliği yok."
GÜNCEL Soykırım ve ‘‘iştirak’’ meselesi

Yazar Halil Turhanlı Agos için kaleme aldığı yazısında Fırat Aydınkaya’nın ‘1880’den 1915’e Kürt-Ermeni ve Soykırımdaki Kürt İştiraki Üzerine’ başlıklı makalesinden yola çıkarak, Kürtlerin 1915 Soykırımındaki rolünü irdeliyor.
GÜNCEL ‘Öteki Gündem’ ve ‘Gündem Ötesi’nde nefret halleri

Medyada nefret söylemi o kadar yaygınlaşmış durumdaki, her gün kanal kanal gezen yorumcular, ırkçılık yaptıklarının farkında bile olmayabiliyorlar. Tabii bu onları masum göstermek anlamına gelmiyor; bir kısmının buz gibi ne yaptığını bildiği aşikar. Bu yazıda ‘Öteki Gündem’ ve ‘Gündem Ötesi’ programlarını ele alacağım.
GÜNCEL CHP’de 1991 sendromu

Doç. Dr. Yunus Emre: “1989’da birinci parti olarak büyük bir çıkış yapan SHP, 1991’de HEP ittifakının da etkisiyle üçüncü parti olabildi. Geçen 25 yıla rağmen CHP bu sendromdan kurtulabilmiş değil. 1991 Sendromu, CHP yönetimini Anayasa’ya aykırı olduğunu düşündükleri bir teklife evet demeye bile yönlendirdi.”
DOSYA ‘Ermeniler gitti, biz barışı yitirdik’

Yakın dönem Kürt tarihi üzerine yaptığı çalışmalarıyla tanınan Namık Kemal Dinç’in ‘Onlar Gittiler, Biz Barışı Yitirdik: Ermeni Soykırımı ve Kürtler’ adlı kitabı İletişim Yayınları’ndan çıktı. Kitapta 1915 sonrası ilk kuşağın temsilcilerinden Tarık Ziya Ekinci ve Naci Kutlay’la, Ahmet Türk, Osman Baydemir, Altan Tan gibi günümüzün önde gelen Kürt siyasetçileriyle, araştırmacılar Mehmet Bayrak ve Şeyhmus Diken’le, avukat ve insan hakları aktivisti Eren Keskin’le, prodüktör ve söz yazarı Gülten Kaya ile ve genç kuşak sosyal bilimcilerden Rojava üzerine çalışmalarıyla tanınan Seda Altuğ ile yapılan söyleşiler yer alıyor.
GÜNCEL Abbas Vali: Hükümet kendi hendeğini kazıyor

Bundan sonra ne olacak? Ulusal kimlik, modernlik ve devletsiz uluslar, modern siyasi ve sosyal düşünce, tarihsel sosyoloji ve Ortadoğu üzerine çalışan Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Abbas Vali’ye sorduk.
DOSYA Hamit Bozarslan: HDP, Kürdistan’ın Türkiye’ye son daveti

Bozarslan: Şu anda aslında Türkiye’yi yönetenler ve Cumhurbaşkanı, siyaseti bir intikam ve kan davası olarak görüyorlar. 7 Haziran seçimleri de bu çevre tarafından bir kan davasının başlangıcı olarak görülüyor. Şu anda da devam eden bu kan davasıdır. Size ödettireceğiz, diyorlar.
GÜNCEL ‘Ne yapacaksın, bu sefer de 15-20 milyon Kürt’ü mü öldüreceksin?’

Dünyanın önde gelen soykırım araştırmacılarından Ronald Grigor Suny, Sabancı Üniversitesi’nin düzenlediği ‘Ermeni Soykırımı’na Eleştirel Yaklaşımlar’ başlıklı konferans için İstanbul’daydı. Suny ile beraber, önce Ermeni Soykırımı’nın 100. yılının bir değerlendirmesini, sonra Kürdistan’da yaşanan olaylara Ermeni Soykırımı perspektifiyle bakan bir söyleşi yaptık.