GENEL SEÇİM 2015

GÜNCEL Ermeni gençler umutlu

Bu seçimler Ermeniler için 3 Ermeni adayın Meclis’e girmesi kadar, bir başka açıdan da yenilik taşıyor. Toplum içindeki tüm sohbetlerde konuştuğumuz herkes “Ermeniler’in bu seçimde HDP’ye oy verdiği”nden bahsediyor. Bu gerçekten böyle midir bunu ölçecek bir mekanizma yok tabii elimizde. Ve elbette şunu çok iyi biliyoruz ki HDP’ye oy verenler kadar AKP’ye, CHP’ye oy verenler de var, toplum yekpare değil. Ancak bir konu bu kadar konuşulunca “Acaba sadece bizim çevremiz mi böyle?” diye şüphelendik ve mikrofonlarımızı genç kesim öncelikli olmak üzere topluma uzatmaya çalıştık. İki soruya yanıt aradık: Bu gözlemi onlar da paylaşıyorlar mıydı ve eğer öyleyse bu kararda hangi gelişmeler etkili olmuştu? Gelen yanıtlar aşağıda.
TOPLUM Meclis yeni ama sorunlar eski

Genel seçimlerin ardından, 13 yıldır devam eden tek parti hükümetinin yerini yeni bir koalisyon hükümetinin alması bekleniyor. Yeni hükümeti bekleyen sorunlar dağ gibi. Gayrimüslim toplumların yıllardır kangren halini almış sorunları da yeni hükümetin gündeminde olacak.
GÜNCEL Seçmen bundan sonrası için ne düşünüyor?

Seçimden hemen sonra IPSOS'un yaptığı ilk araştırma ilginç sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre sanılanın aksine en fazla 'emanet oy' MHP'de. Oy tercihinden en fazla pişman olan seçmene de yine MHP sahip. AK Parti seçmeni, Erdoğan'ın muhalefete karşı tutumunu değiştirmesini istiyor. Seçmenin koalisyon tercihinin başını AKP ve MHP çekiyor.