İSİMLER HİKAYELER

GÜNCEL ‘İsmi değişik’ insanların kitabı

Agos gazetesi için Türkiye’deki gayrimüslimlerle isimleri hakkında bir söyleşi dizisi hazırlayan Rita Ender, bu söyleşileri ‘İsmiyle Yaşamak’ adlı kitapta bir araya getirdi. Ender’le, İletişim Yayınları’ndan çıkan kitabı hakkında konuştuk.
TOPLUM ‘Yine de insan doğduğu yaşadığı memleketi arar’

“Yimakh shemo ve zikhro.” İbranice bir deyiştir bu. Şiddetli bir bedduadır. Bunu söyleyen Tanrı’dan diler: Yeryüzünden, onun “adı ve hatırası silinsin.” Belki bu söz, en çok Hitler’e söylenmiştir, ve belki de en çok Almanya’da duyulmuştur. Duyulanların ve yaşananların unutulmaya çalışıldığı günlerde, Almanya’da ihtisasını yapan ve pek çok hastanın pişmanlığa dair sözlerini göğüsleyen Jin. Opr. Dr. Aron Levi’yle, isimleri üzerine söyleştik…
TOPLUM Dünyadaki tek ‘Ohannik’

Amasya’da bir kadın, rahmetli kocasının ismini küçük torununa vermiş. Küçük torunu, bu isme sahip çıkmayı önemsemiş, çünkü bunun, kimliğiyle barışık olması anlamına geldiğini düşünmüş, kişinin kimliğinin kendisine verilen bir lütuf olduğuna inanmış. Bu lütuf adına, Ohannik Akopcan’la, isimler ve Amasya’daki Ermeniler üzerine konuştuk.