ALMANYA FEDERAL MECLİSİ

GÜNCEL Almanya ve Türkiye’nin İncirlik krizinde yumuşama

Ermeni Soykırımı Yasa Tasarısı’nın Almanya Federal Meclisi’nde kabul edilmesinden sonra Türkiye, Alman siyasetçilerin İncirlik’teki Alman birliklerine ziyaret yasağı getirmişti. Çavuşoğlu yaptığı açıklamada “İncirlik için izin verebiliriz” diye konuştu.
GÜNCEL İncirlik krizine rağmen Almanya Soykırım yasasında kararlı

Alman Meclisi'nde Ermeni Soykırımı kararının kabul edilmesinin ardından Türkiye, Alman milletvekillerinin İncirlik’teki koalisyon güçleri arasında yer alan Alman birliklerini ziyaret etmesine izin vermiyor ve ziyaret için yasadan geri adım atmasını bekliyor. Alman Dışişleri Bakanı bugün yaptığı açıklamada, “Ben bunlar arasında bir bağlantı görmüyorum, bunu da Türk mevkidaşıma açıkça söyledim” dedi.
GÜNCEL Murat Bardakçı ve Ermeni soykırımı

Murat Bardakçı’nın 1915 ile ilgili bulunduğu konum nevi şahsına münhasır. Bardakçı pek çok yazısında Ermenilere uygulanan şiddeti hiç saklamadan açıkça yazdı. Buna rağmen, yaşananların arkasında Ermenileri yok etmek gibi bir gaye olmadığını savunarak, tehcir kararını meşru müdafaa olarak nitelendiriyor.
Ateşyan'ın mektubuna tepkiler sürüyor

Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan'ın Almanya'nın Ermeni Soykırımı'nı tanıyan parlamento kararı akabinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hitaben yazdığı mektup gerek içeriği gerekse üslubuyla toplum içinde büyük tepkiye yol açtı. Konuya ilişkin farklı seslere kulak verdik.
GÜNCEL ‘Ankara’daki arşivler açılırsa Almanların sorumluluğu daha iyi anlaşılır’

Ermeni Soykırımı üzerine çalışan dünyanın bu alanda önde gelen araştırmacılarından Hilmar Kaiser'le Alman Parlamentosu'nun kararını ve Almanların sorumluluğunu konuştuk. Kaiser: "“Ermenileri ‘Osmanlı İmparatorluğu’ veya ‘Türkiye’ veya ‘Türkler’ veya ‘Kürtler’ öldürmedi. Suçluları belirleyelim ve kurtarıcıları takdir edelim” diyor.
GÜNCEL ‘Lepsius 1915’in Almanların da başını yakacağına inanıyordu’

Ermeni Soykırımı sırasında Almanya'daki politikacıları uyaran raporlar yazan Alman teolog Lepsius'un çalışmaları Alman görevlilerin katliamlardan haberdar olduğunu ama buna göz yumduklarını gösterdi. Lepsius Evi’nin Direktörü Rolf Hosfeld’, Lepsius’un çalışmalarının Alman toplumunun bugün yaşadığı kabullenişe etkisini, Ermeni Soykırımı’nda Alman sorumluluğunu anlattı.
GÜNCEL Avrupa Parlamentosu’ndan Erdoğan’a mektup

Avrupa Parlamentosu Başkanı Schulz, Erdoğan’ın Alman Federal Meclisi’ndeki Türkiye kökenli milletvekilleriyle ilgili sözlerine Erdoğan’a bir mektup göndererek tepki gösterdi. Schulz mektubunda “Parlamenterlerin özgürce görevlerini yerine getirmeleri, bizim Avrupa demokrasilerinin temel unsurudur” ifadelerini kullandı.