FAİLİ MEÇHULLER

GÜNCEL Dargeçit Davası'nda yargılama yapacak mahkeme bulunamıyor!

Dargeçit davasının Adıyaman Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ikinci duruşmasında müdahil avukatlar reddi hakim talebinde bulundu. Dargeçit’te süren sokağa çıkma yasakları nedeniyle de mağdur aileler duruşmaya gelemedi. Davanın müdahil avukatlarından Erdal Kuzu, ‘yargılamayı yapacak mahkeme bulunamıyor” diyor.
GÜNCEL Lice 22 yıldır yanıyor

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde, 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin öldürüldüğü Lice katliamı davasının ikinci duruşması, İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Altı tanığın dinlendiği duruşmada mahmeke sanık emekli Albay Eşref Hatipoğlu’nun 16 Mart 2016'ya ertelenen davaya getirilmesine hükmetti.
GÜNCEL Kulp Davası’nda sanık Ertürk yine tutuklanmadı

Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Alaca köyünde 1993 yılında 11 köylünün öldürülmesine ilişkin emri vermekle suçlanan emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk’ün yargılandığı davaya devam edildi. Mahkeme, hakkında müebbet hapis cezası istenen sanık Yavuz Ertürk’ün tutuklanması talebini reddetti.
GÜNCEL ‘Beyaz Toroslar için siz ne yaptınız?’

Özel güvenlik bölgesi uygulamalarının, sokağa çıkma yasaklarının ve çatışma halinin devam ettiği bir dönemde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘Beyaz Toros’ açıklaması gündeme oturdu. Başbakan’ın 21 Ekim’deki Van Mitingi’nde yaptığı "Ak Parti iktidardan inerse buralarda terör çeteleri ya da eskiden olduğu gibi Beyaz Toroslar dolaşacak" açıklaması hem faili meçhul cinayetlerin şüphelisi olan ve şimdiye kadar resmi olarak tanınmamış ‘JİTEM’in varlığını hem devletin en üst düzeyinde kabulü anlamına geliyordu, hem de bölgedeki kayıp yakınları için üstü kapalı bir tehdit anlamı taşıyordu. ‘Hafıza Merkezi’nin kurucularından avukat Emel Ataktürk’le bu açıklamanın yankılarını ve cezasızlık sürecini konuştuk.
GÜNCEL Sembol davada karar günü yaklaşıyor

Aralarında emekli Albay Cemal Temizöz’ün de bulunduğu 8 sanıklı ‘Cizre JİTEM Davası’nda karar günü yaklaşıyor. 5 Kasım’da görülecek duruşmada, 21 faili meçhul cinayetin sorumlusu olarak yargılanan sanıklar, haklarında verilen mütalaa kabul edilirse beraat edecek.
GÜNCEL Kasaplar Deresi ve yüzleşme üzerine bir film: Ölü ve de diri

Murat Kocaman, Bilge Demirtaş, Alper Elitok, Can Gündüz ve Osman Şişman yönetmenliğinde çekilen ‘Ölü ve de Diri’ (Mirî û jî Sax) belgeseli, hem ilk toplu mezarlardan biri olan Kasaplar Deresi’nin, hem de bugün Alay Komutanlığı sınırlarında yer alan çöplüğe atılmış Korkmaz, Cabadak, Turşak ve Kocaman ailelerinin hikâyelerini anlatıyor. “Barış ve yüzleşme üzerine bir film” yaptıklarını söyleyen Murat Kocaman’la konuştuk.
GÜNCEL Mehmet Ağar: Olağanüstü şeyler yapılmıştır

Faili meçhul cinayetlere ilişkin Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davaya İstanbul’dan görüntülü ifade veren eski Emniyet Genel Müdürü ve Adalet Bakanı Bakanı Mehmet Ağar için duruşma salonunun kapıları kilitlendi. Basın mensuplarının alınmadığı salonda ifade veren Ağar, “Göreve başladığımızda birçok yerde karakoldan dışarı çıkılamıyordu. Rahat ve güçlü görev yapmaları için olağanüstü şeyler yapılmıştır” dedi.
GÜNCEL

Siyaset bilimci Nesrin Uçarlar’ın, İletişim Yayınları’ndan çıkan ‘Çatışma Sonrası Süreçte Adalet ve Geçmişle Yüzleşme Talepleri’ alt başlıklı, ‘Hiçbir Şey Yerinde Değil’ kitabı, 1990’larda Kürdistan coğrafyasında yaşananlara hem onarıcı adalet perspektifinden bakmasıyla, hem de çoğu zaman sesleri sadece eylemlerde ya da mahkeme koridorlarında duyulan katliam mağdurlarının kendilerini ifade edebilmelerine olanak vermesiyle, dikkat çekiyor.