ANİ

GENEL Depo’da bir dünya mirası sergisi

Bugün, 13 Mart'ta Depo, ‘Taşın Şiiri Ani: Kültürlerin Kavşağında Bir Mimarlık Hazinesi’ başlıklı bir sergiye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Saat 18:30'da Depo’da açılacak olan sergide, Ermeni tarihinde büyük bir öneme sahip olan ve 2016’da Dünya Kültür Mirası listesine eklenen Ani’ye ait fotoğraflar ve videolar gösterilecek. Ara Güler, Martin Manukyan, Murat Germen ve Vedat Akçayöz’ün fotoğrafları ile Ümit Kıvanç, Engin Akhisar ve Neslihan Koyuncu’nun videolarının yer alacağı sergi, 29 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek.
GÜNCEL ‘Ani’nin UNESCO’ya girmesi başlangıç demek’

Merak etmenin ve insanlığın kültürel mirasına sahip çıkmanın öneminin kanlı canlı bir örneği olan Vedat Akçayöz, Kars kültürüyle ilgili çalışmalarının ardından yıllardır mağaralarını keşfe çıktığı Ani antik kentinin pek de gösterilmemiş bir yüzünü sunuyor okuyucuya. ‘Ani’nin Gizemli Yüzü’ isimli kitapta Akçayöz, yer üstüne gerekli alâkanın yeni yeni gösterilmeye başlandığı, henüz geçtiğimiz sene UNESCO dünya mirası listesine giren Ani’nin etrafını saran yüzlerce mağaraya ve yeraltı şehrine odaklanıyor.
GÜNCEL Ani’nin sırlarını keşfetmeye bir adım daha

Ermeni kültür mirasının en önemli öğelerinden biri olan ‘1001 Kilise Kenti’ Ani, artık UNESCO kalıcı miras listesinde. Uzmanlara göre, listeye girmesi Ani’de devam etmekte olan alan çalışmalarına kaynak aktarımını kolaylaştırabilecek. Bu da, geçmişi milattan öncesine uzanan Ani’deki yaşamı keşfetmeye biraz daha yaklaşılabileceği anlamına geliyor.
GÜNCEL Adıgüzel durulmuyor: Şimdi de nefret 'tweet'i

Geçtiğimiz sene Kars’ta piyanist Tigran Hamasyan’ın konseri sonrası ırkçı açıklamalarda bulunan ve hakkında açılan davada hapis cezası kararı çıkan Ülkü Ocakları Kars İl Başkanı Tolga Adıgüzel’in sosyal medyaya Ermenilere yönelik nefret söylemine devam ettiği ortaya çıktı.
TOPLUM Ani Harabeleri Unesco yolunda destek bekliyor

Ani Harabelerinin Unesco Dünya Miras Listesi’nde yer alması için 15 yıldır çalışmalarını sürdüren araştırmacı yazar Vedat Akçayöz: Ani’nin etrafında bulunan sahadaki 26 kilisenin, Ani’nin öteki yüzü olduğuna inanıyoruz ve temelde kalanları gün yüzüne çıkarmak istiyoruz.
TOPLUM Ani’nin bin yıllık tanıklığı bu kitapta

Başrahip Krikor Balakyan’ın, 1910 yılında Ermenice olarak yayımlanan ‘Ani Harabeleri’ adlı kitabı, Satenik Usta ve Anahid Hazaryan tarafından ‘Geçmişin Yorgun Tanıkları Ani Harabeleri’ başlığıyla Türkçeye kazandırıldı.
GÜNCEL Ani, dünya kültür mirası yolunda

2012 yılında geçici listeye giren Ani Antik Kenti'nin, sonbaharda gelecek olan heyetin son incelemesiyle, 2016 yılında UNESCO’nun kalıcı listesine girmesi bekleniyor.
KÜLTÜR SANAT Dünya gözüyle Tigran Hamasyan

Tigran Hamasyan, şef Harutyun Topikyan yönetimindeki Yerevan Devlet Oda Korosu’yla beraber, Ermeni Kilise Müziğini cazla harmanladığı ‘Luys i Luso’ turnesine Haziran ayında başladı. Bu turne kapsamında Ani’de ve Akhtamar’da konser veren Hamasyan, Diyarbakır, Kayseri ve Vakıflı’dan sonra İstanbul’a gelecek. Sanatçı, İstanbul Caz Festivali’nin etkinliği olarak, 30 Haziran’da Aya İrini’de ‘Luys i Luso’ repertuvarının, 1 Temmuz’daysa son albümü ‘Mockroot’tan şarkıların yer aldığı iki konser verecek. Ani ve Akhtamar’da canlı olarak izleme şansı bulduğum Hamasyan’ın sözleri ve o iki günün izlerinden bir sayfaya sığan kadarı burada.