PATRİKHANE

TOPLUM Seçim süreci için ‘120 gün’ formülü

Patrik Kaymakamı Karekin Bekçiyan, gündemdeki gelişmeleri değerlendirmek üzere Kumkapı’daki Patrikhane binasında bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda seçim sürecine dair dilekçeye devletten gelecek yanıt için iki ay daha beklenmesi görüşü ağırlık kazandı. Bekçiyan, kendisi hakkında “devlet açısından kabul edilebilir bir isim değil” şeklinde basına demeç veren Amerika Doğu Bölgesi Ruhani Önderi Başepiskopos Khajag Barsamyan’a da tepki gösterdi.
TOPLUM Diramayr polemiği büyüdü

12 Ağustos 2017’de LUYS Dergisi “Diramayr Mari Mutafyan’a Büyük Ayıp” başlıklı haberinde, Diramayr Mari Mutafyan’ın ikamet ettiği Patrikhane’den çıkartılmak istendiği öne sürmüştü. Haber üzerine Patrikhane’den yapılan açıklamada olayın çarpıtıldığı belirtildi.
TOPLUM Nor Zartonk: Taht oyunları sürüyor

Sahak Maşalyan’ın istifasıyla başlayan Patriklik seçimi kriziyle ilgili Nor Zartonk bir açıklama yaptı. Grup, geçtiğimiz hafta gizli bir toplantının ardından imzalanan protokolün Ermeni toplumu nezdinde geçersiz olduğunu söyleyerek Aram Ateşyan’a istifa çağrısı yaptı; ‘varsıl erkekler tarafından yönetilen’ kurumların şeffaf ve halkın denetimine açık olması talebinde bulundu.
TOPLUM Randevu gelmedi, başvuru yolda

Patriklik seçimi için karar alan ancak haftalardır İstanbul Valiliği’nden randevu bekleyen Patrikhane artık yeni bir formül arayışına girdi.
TOPLUM Agos manşet: Seçim talebi kapıya dayandı

Agos'un bu haftaki manşetinde Türkiye Ermenilerinin sekiz yıldır yapılmayan patriklik seçimi talebi var. Türkiye Ermenileri, “Patriğimizi biz seçmek istiyoruz” sloganıyla Parikhane kapısına dün siyah çelenk bıraktı.
TOPLUM Madağ için hesap şartı

Patrikhane’de yapılan, VADİP yöneticileri ile okulları olan tüm vakıflardan temsilcilerin katıldığı toplantının ardından Başepiskopos Aram Ateşyan, VADİP Mali Komisyonu’nun işlerlik kazanması için Patrikliğin aldığı kararı açıkladı: “Bundan sonra, madağ veya isim günü düzenleyerek bağış toplamak isteyen vakıflar, Patrikhane’den gün almaya geldiklerinde, önce Mali Komisyon tarafından incelenmiş ve onaylanmış hesap cetvellerini sunacaklar. Bu olmadığı takdirde, Patrikhane tarafından bu madağlara vaiz gönderilmeyecek ve üst düzey bir din görevlisi başkanlık etmeyecek.”