YEREVAN

DİASPORA / ERMENİSTAN Yerevan’da Surp Asdvadzadzin günü…

Yerevan'daki Asdvadzadzin günü töreni, üzüm kutsama ritüeli ve kurbanlar dışında, İstanbul’daki benzer etkinliklerden aşağı yukarı farksızdı. Örneğin Vakıfköy’de gördüğüm gibi ayin sonrasında açık havada özel bir üzüm kutsama töreni yoktu. Nor Nork’ta insanlar sokaklardan kendi üzüm torbalarını satın alıyor ve belirlenmiş masalara bırakıyordu. Yeteri kadar torba olduğunda, rahip herkes için üzümleri törensel olarak kutsuyordu. Her beş dakikada bir, ibadet edenler ayrılıyor, yeni torbalar masanın etrafında toplanıyordu.
KÜLTÜR SANAT Jennifer Lopez konserini eleştirenlere: Hiçbir şeyden memnun olmuyorsunuz

Ermenistan hükümetinin Jennifer Lopez konserine 6 milyon dolarlık yatırım yapmasının ortaya çıkması, konser öncesi tartışmaları başlattı. Hükümet kanadı 3 Ağustos'ta Yerevan'daki konseri finansal başarı olarak nitelendirirken, birçok kişi de hala vergi mükelleflerinin parasının gereksizce ve şeffaflıktan uzak harcanmasını eleştirdi.
KÜLTÜR SANAT Sınırların ayırdığı halklar arasında köprü olabilmek

“displaced” oyunu, göçmenlerin, Rusya-Norveç arasında bulunan Storskog sınırından, iki kişinin bisiklet kullanarak geçmesini temel alan disiplinlerarası bir yerleştirme performansı. Göç meselesinden hareketle üretilen bu eserde yol, sınır, bağ, geçmiş, gelecek, umut, keder gibi kavramlar ele alınıyor ve William Saroyan’ın “İnsanın ülkesi neresidir?” sorusuna dikkat çekiliyor.
TOPLUM Yerevan'ın

Ermenistan’da saygı duyulan bir adam öldüğünde, onun onuruna evinin bahçesine bir pulpulak yerleştirilir. Pulpulaklar devamlı akan küçük çeşmeler gibidir. Ermeni halkına göre, pulpulak suyu aktığı sürece, ölen adamın anısı her zaman insanların kalbinde kalacaktır. Ermeniler 1968'de Yerevan'ın 2750. yıldönümünü kutladıkları vakit şehirde 2750 küçük çeşme kuruldu.