SURİÇİ

GÜNCEL Diyarbakır kiliseleri hala ibadete kapalı

Diyarbakır Suriçi’nde yaşayan Hıristiyan toplulukların kimi kiliseleri çatışmalı sürecin ardından ziyarete ve ibadete kapatılmış durumda. Kimileri ise kamulaştıma sürecinin tam ortasında. Ermeni, Süryani ve Keldaniler artık kiliselerine kavuşmak ve ibadetlerini sürdürmek istiyor.
GÜNCEL Sur'da yıkıma karşı imza kampanyası

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan bazı mahallelerinin yıkımını durdurmak için Türkiye genelinde bir imza kampanyası başlatıldı. Toplanan imzalar Meclis’e gönderilecek.
Surp Giragos kamulaştırmasına durdurma

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan Surp Giragos Ermeni Kilisesi hakkında alınan kamulaştırma kararına ilişkin Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi.
GÜNCEL Ankara’dan Diyarbakır'a örülen yeni ‘surlar’

Diyarbakır Sur’da üç projenin temeli atıldı. Projeleri KİPTAŞ hayata geçirecek. TOKİ ise Diyarbakır şehir merkezinin oldukça uzağında 5 bin 637 konutun inşaatına başladı. Konutların öncelikli olarak Sur'da evleri yıkılanlara satılacağı belirtiliyor. Projelerle ilgili yanıtı beklenen pek çok soru var. Kilise Vakıflarının, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin, Diyarbakır Mimarlar Odası'nın ve Diyarbakır Barosu'nun açtığı davalar da sürüyor.
GÜNCEL Sur’un acı bilançosu ortaya çıktı

Diyarbakır Sur’da bir yıllık çatışma sürecinin bilançosu, HDP tarafından hazırlanan raporla ortaya çıktı. Raporun içeriğini ve Sur’daki mevcut tabloyu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nden Nevin Soyukaya anlattı.
TÜRKİYE Bakanlık: Sur’da kiliseler kapatılmayacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde kamulaştırma kararı alınan kiliselerin aslına uygun olarak ihya edileceğini ve kilise dışında bir işlev düşünülmediğini açıkladı.
GÜNCEL Sur Planı ‘burayı terk edin’ diyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin açıkladığı ‘Sur Eylem Planı’, proje sürecine dahil edilmeyen STK ve meslek odaları tarafından eleştiriliyor. Diyarbakır Mimarlar Odası Başkanı Şerefhan Aydın, plan için ‘rant ve peşkeşin ilk adımıdır’ diyor.
GÜNCEL “7 bin yıllık Suriçi artık dümdüz bir tarla”

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaklaşık 6 aydır devam eden sokağa çıkma yasağının kaldırılmasıyla, yaşanan büyük tahribatın boyutları ortaya çıktı. Üstelik, bölgeden izlenimlerini aktaranlara göre yıkımın asıl yüzü, henüz sokağa çıkma yasaklarının kaldırılmadığı yerlerde görülüyor.