AZINLIKLAR

GENEL

Kadir Has Üniversitesi, Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Araştırmanın sonuçlarına göre, Ermenistan’ı düşman ülke olarak görenlerin oranı yükseliyor; Eşcinsel, mülteci, Ermeni ve Rum komşu istemeyenler de önemli bir oran oluşturuyor. Ankete katılanların yaklaşık %20’si Türkiye’de yaşamaktan memnun değil.
GENEL ‘Bazı yemekler vardır, hikâyelerden ve anılardan ayıramazsınız’

Anna Maria Beylunioğlu, siyaset bilimci bir akademisyen. Halen akademik çalışmalarının yanı sıra İstos Yayınevi’nin Beyoğlu’ndaki kafesi için yemekler hazırlıyor. Ayrıca İstanbul’da Suriyeli mültecilerin gıda girişimciliği üzerinden topluma kazandırılmasını amaçlayan bir projeye katkı sunuyor. Beylunioğlu, bir yandan da ‘mutfaktakiakademisyen.com’ adlı web sitesinde yemeğin kültürel ve siyasi boyutunu ön plana çıkaran yazılar kaleme alıyor.
GENEL İlk kez oy kullanan gençler anlatıyor

24 Haziran seçimlerinde milyonlarca genç ilk kez oy kullandı. Biz de bu büyük grup içinde yer alan Ermeni, Rum, Yahudi ve Süryani gençlerin duygu ve düşüncelerini öğrenmek istedik. 18 yaşını aşmış ancak çoğu hala lise öğrencisi olan bu gençlere iki soru yönelttik. İlk olarak “İlk kez sandığa gittiniz. Sandığa giderken düşünce ve hisleriniz nelerdi?” dedik. İkinci olarak da “Seçim sonuçları sizde geleceğe dair nasıl bir his ve beklenti yarattı?” sorusunu yönelttik. İşte yanıtlar.
GENEL Partiler inanç özgürlüğünde ne vaadediyor?

İnanç özgürlüğü alanında yaptığı araştırmalarla tanınan, Norveç Helsinki Komitesi İnanç Özgürlüğü Girişimi Koordinatörü Dr. Mine Yıldırım, 24 Haziran seçimleri öncesinde AKP, CHP ve HDP’nin inanç özgürlüğü alanındaki yaklaşımlarını ve vaatlerini Agos okurları için karşılaştırmalı olarak inceledi.
GENEL ‘HDP bileşenleriyle ortak hayallerimiz var’

HDP, Süryanilerin aktif siyaset yapmasına imkan sağladı. Geçtiğimiz üç dönem boyunca Avukat Erol Dora’yı milletvekili yapan HDP, genel seçimlerde Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Genel Başkanlığı için Februniye Akyol’a görev vermişti. Mardin ve Şırnak’ta da il ve ilçe belediye meclislerinde HDP’li Süryani temsilciler var. HDP, 24 Haziran Genel Seçimleri için de Mardin’den Tuma Çelik’i üçüncü sıradan aday gösterdi. Aday adaylığı sürecinde de pek çok Süryani aday olmak için HDP’nin kapısını çalmıştı.
GÜNCEL ‘Muhalefet yeni seçim kurallarına karşı birleşmek zorunda’

Baskın Oran’ın yeni kitabı ‘Etnik ve Dinsel Azınlıklar: Tarih, Teori, Hukuk, Türkiye’ Literatür Yayınları’ndan çıktı. Oran’la yeni kitabından yola çıkarak, Türkiye’de yaşanan siyasi gelişmelere ve bu hafta yapılan AB Zirvesi’ne uzanan bir söyleşi yaptık. Baskın Oran, “Siyasal İslam iktidar olup bunları bize yaşatmasaydı, bazıları sürekli diyeceklerdi ki, “Ah, İslam bi iktidara gelse, bi gelse, her şey kendiliğinden hallolacak”. Şimdi bu umut bitti çünkü Türkiye aşılanmış oldu. Aşı acı verir, ateş yapar, bir süre çekeceğiz” diyor.
TOPLUM ‘Yanyana’ projesi tanıtıldı

Rum Cemaat Vakıfları Destekleme Derneği (RUMVADER), Boyacıköy Surp Yerits Mangants Kilisesi Vakfı ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen ‘Yanyana Ortak Bir Gelecek’ projesi Ermeni toplumuna tanıtıldı. 9 Şubat Cuma akşamı Feriköy Sanat ve Kültür Sevenler Derneği’nde yapılan tanıtım toplantısına RUMVADER Başkanı Andon Parizyanos, Hrant Dink Okulu hayırseverleri Talar ve Harutyun Horozoğlu ile okulun öğretmenleri ve davetliler katıldı. Projenin koordinatörleri Sevan Ataoğlu ve Stella Karahristianidou çalışmalar hakkında bilgi verdiler. Toplantıda Enis Rıza ve Mesut Turfan yönetmenliğinde hazırlanan ‘Yanyana’ belgeselinden kesitler ve Sercan Tekin tarafından hazırlanan ‘Karşılaşma’ videosu gösterildi.