12 EYLÜL DARBESİ

KÜLTÜR SANAT 12 Eylül’ün belleğini taşıyan sergi sanal ortamda

Tarihsel Adalet için Bellek Müzesi’nin hazırlayıp 12 Eylül’de İstanbul Tütün Deposu’nda açtığı ve iki ay içinde yaklaşık 4000 kişinin ziyaret ettiği ‘Geçmiş Bugündür’ başlıklı sergi, geçen hafta üç boyutlu formatta sanal ortama taşındı.
Kenan Evren öldü

12 Eylül askeri darbesinin mimarı Kenan Evren 98 yaşında öldü.
GÜNCEL Darbeciler emlak kralı olmuş

Mali Suçları Araştırma Kurumu’nun (MASAK), 12 Eylül darbesini yapan Kenan Evren, Tahsin Şahinkaya, Nurettin Ersin, Nejat Tümer ve Sedat Celasun ile yakınlarının 1 Ocak 1977-24 Eylül 2012 tarihleri arasındaki mal varlıklarıyla ilgili rapor, mahkemeye ulaştı. Rapor daha önce MASAK tarafından TBMM’ye gönderilmişti.
GÜNCEL Darbe mağduru köy ismini referandumla değiştirecek

Ramaslı olan ismi 1960 darbesinden sonra cuntacılar tarafından Topağaç yapılan köy, adını değiştirmek için referanduma gidecek. 1982 darbe anayasasına %80'in üzerinde 'hayır' diyen köyde dönemin 3 ay hapis cezasına çarptırılan muhtarı İsmail Başer, 'Darbecilerden çok çektik' diyor ve verdikleri demokrasi mücadelesine istinaden, köylerine halkın iradesini yansıtan bir isim aradıklarını belirtiyor.
GÜNCEL Adli Tıp Evren ve Şahinkaya için "hayatı tehlike var" dedi

Adli Tıp Kurumu, 12 Eylül darbesi davasında sanık olarak yargılanmayaya başlayan Dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya hakkındaki kararını açıkladı. Raporda, sanıkların 'kronik hastalıkları ve yaşları nedeniyle, uzun süre efor gerektiren durumlar ve stresli ortamlarda, kardiyak-nörolojik hastalıklarının tetiklenerek, hayati tehlike yaratabileceği' belirtildi.
GÜNCEL Kenan Evren'in darbe arşivleri Genelkurmay'da

Kenan Evren'in, cumhurbaşkanı olduğu 1982-1989 dönemine ait kritik belgeleri görev süresinin bitimine 3 ay kala Genelkurmay'a gönderdiği ortaya çıktı. Genelkurmay Başkanlığı, meclis arşivlerini dijital ortama aktarırken 80 öncesi belgelerin kayıp olduğunu farkeden TBMM Dilekçe Komisyonu'na, belgelerin kendi arşivlerinde bulunduğunu belirtirken, “Bizim elimizde TBMM’ye ait 4 kamyon belge daha var” denildi.
GÜNCEL '12 Eylül ile hesaplaşılıyor ama Tahir Canan hala cezaevinde'

33 yıl 10 aydır cezaevinde bulunan 58 yaşındaki Tahir Canan'ın 33 yaşındaki oğlu, maruz kaldıkları '12 Eylül' hukuksuzlukları için TBMM Darbeleri Araştırma ve İnsan Hakları Komisyonlarına dilekçe verdi. İlhan Canan, 'Bugün 12 Eylül ile hesaplaşıldığı iddia ediliyor. Fakat Tahir Canan halen 12 Eylül hukuku ile ceza evinde yatmaya devam ediyor' dedi.