HOLOKOST

GÜNCEL 72 yıl sonra ortaya çıkan fotoğraftaki kız

20. yüzyılın en güçlü fotoğraflarından biri olarak bilinen ve şüphesiz Holokost’un en etkili karelerinden birinde, bir kadın ve küçük bir kız, Amerikan birliklerinin kurtardığı bir trenden yukarı doğru koşuyor.
GÜNCEL ‘Almanya trajik tarihiyle 1947’den beri yüzleşiyor’

Türkiye ve Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki ilişkiler, referandum toplantılarının iptali ve hükümetin farklı temsilcilerinin arka arkaya yaptığı ‘Nazi’ suçlamalarıyla bambaşka bir boyuta taşındı. Almanya’nın ardından, Dışişleri Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na yasak getiren Hollanda da ‘Nazi’ suçlamasına maruz kaldı; Danimarka Başbakanı’ysa Binali Yıldırım’la yapacağı görüşmeyi ‘yanlış bir algı oluşacağı’ endişesiyle iptal etti. Nazi suçlamalarını ve Nazizmi Bilgi Üniversitesi Yahudi Toplulukları Çalışma Birimi Üyesi tarihçi ve Holokost uzmanı Pınar Dost-Niyego’yla konuştuk.
GÜNCEL Antisemitizm laboratuvarı Türkiye

Antisemitizme karşı Kreuzberg Inisiyatifi (KIgA)’nden Aycan Demirel'le ikincil antisemitizm olgusundan Ermeni Soykırımı inkârına ve ‘ortak acı’, ‘adil hafıza’ gibi kavramların Türkiye’de yarattığı yeni nefret söylemine kadar pek çok konuyu tartıştık.
GÜNCEL Almanya’nın Holokost’la yüzleşme sürecinin şifreleri

Federal Almanya Meclisi’nin Ermeni Soykırımı tasarısını kabul etmesinin ardından ‘yüzleşme’ tartışması yeniden alevlendi. Tarihiyle hesaplaşma açısından hatırı sayılı ülkeler arasında yer alan Almanya’nın Holokost’la yüzleşme sürecini ve Türkiye’nin 1915’le yüzleşmesi için ne gibi adımlar atması gerektiğini, Paris VIII. Üniversitesi’nden tarihçi Prof. Nora Şeni’yle konuştuk.