ERMENİ KİMLİĞİ

GÜNCEL ‘Ermeni Soykırımı tüm insanlığı ilgilendirir’

Hrant Dink Vakfı’nın düzenlediği ‘Van ve Yöresi 1850-1930’ başlıklı konferansa katılmak için Türkiye’ye gelen, Ermeni tarih yazımının önemli temsilcilerinden Richard Hovhanissian ile yeni yayımlanan kitabı ve soykırım çalışmaları hakkında konuştuk.
GÜNCEL Ermenistan’da temel kimlik meselelerinin kırılganlığı

21. Yüzyılda Ermeni kimliğine Eleştirel Yaklaşımlar konferansının konuşmacılarından biri de Suren Tanielyan’dı. Yerevan’daki “Spürk (Diaspora) Araştırmalar Merkezi’nin kurucusu ve direktörü olan Tanielyan, Yerevan’daki Haçadur Abovyan adını taşıyan Devlet Pedagoji Üniversitesi’nde de ders veriyor. Tanielyan özellikle diaspora edebiyatı ve batı Ermenicesi’nin eğitim sorunları ile ilgileniyor. Bu konuda çok sayıda bilimsel araştırması bulunuyor. Tanielyan’ın batı Ermenicesi’nin bilhassa Sovyet ve günümüz Ermenistanı döneminde yaşadığı sorunlar üzerine sunduğu tebliği yayımlıyoruz.
GÜNCEL Diaspora değişimin farkında

‘21. Yüzyılda Ermeni Kimliğine Eleştirel Yaklaşımlar’ konferansı için İstanbul’a gelen Hamazkayin Ermeni Eğitim ve Kültür Birliği yöneticilerinden Mıgırdiç Mıgırdiçyan ile konferansın içeriği çerçevesinde bir söyleşi gerçekleştirdik. Mıgırdiçyan, “Türkiye’deki değişim ve Türkiye Ermenilerinde yaşanan uyanış, hem Ermenistan hem de Diaspora tarafından fark ediliyor” diyor.
GÜNCEL Her yönüyle Ermeni kimliği konferansı

7-8 Ekim’de, Hrant Dink Vakfı Havak Salonu’nda ‘21. Yüzyılda Ermeni Kimliğine Eleştirel Yaklaşımlar: Kırılganlık, Direnç ve Dönüşüm’ başlıklı, akademik bir konferans düzenleniyor.
GÜNCEL Ermeni kimliği nefretle yaralı

Gazeteci Meline Toumani'nin ilk kitabı ‘There Was and There Was Not’ı (Bir Varmış Bir Yokmuş) geçtiğimiz aylarda Amerika'da yayımlandı ve büyük yankı uyandırdı. Kendi kişisel deneyimlerinden yola çıkarak Diaspora Ermenilerine eleştirel bir ayna tutan, bu nedenle de kitabı ABD'deki Ermeni çevrelerinden boykot çağrılarına varan tepkiler alan Toumani'yle New York'ta konuştuk.