FİLİSTİN

GÜNCEL Gazze'den Türkiye'ye uzanan bir hak ihlali

Filistinli Mohammed Alzaza 15 yaşındayken, 12 yaşındaki kuzeniyle Gazze’de sokakta oynarken İsrail devletinin insansız hava aracının saldırısına uğradı. Kuzeni öldürülürken Mohammed ağır yaralandı. Şu an Türkiye’de yaşayan Mohammed, Kanada’ya gidebilmek için uzun süredir Ankara’daki Kanada Konsolosluğu’ndan cevap bekliyor. İltica başvurusu onaylandığına rağmen konsolosluktan hâlâ cevap gelmiyor.
GENEL ‘Filistin dünyanın en tehlikeli sorunu olmaya devam ediyor’

Amira Hass, Nazi toplama kamplarından sağ kurtulan bir ailenin çocuğu olarak 1956’da Kudüs’te doğdu. 1989’da İsrail’in Haaretz gazetesi için çalışmaya başlayan Hass, 1993’ten bu yana Filistin’de yaşıyor. Önce Gazze ardından da Batı Şeria’da yaşayan Hass, Filistinliler arasında yaşayan tek İsrailli gazeteci olma özelliği taşıyor. 2009’da Uluslararası Hrant Dink Ödülü’ne layık görülen Hass ile kendi yaşam öyküsünü ve Filistin’deki son durumu konuştuk.
GÜNCEL ‘Nakba’yı ve geri dönüşü konuşmaya cesaret eden İsrailli örgüt: Zochrot

Geçtiğimiz hafta Hrant Dink Vakfı ve DVV International tarafından düzenlenen ‘Zor Geçmişlerle Yüzleşme Pratikleri: STK Deneyimleri’ başlıklı konferansın konuklarından biri de İsrailli Zochrot kurumundan Tom Pessah’dı. 2002’de kurulan Zochrot, o coğrafyanın en zor uğraşlarından birini veriyor; İsraillilerin Filistinlilerin yaşadıklarını anlamaları için çalışıyor. 1948’deki Nakba’nın tanınması ve Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkı için farklı faaliyetler yürüten Zochrot örgütünden Tom Pessah’la olan söyleşimiz Trump’ın açıklaması sonrası yaşanan gelişmelere de uzandı; ama Pessah’ın anlattıkları aslında birbirini anlamanın yolunun bugünden ziyade geçmişte saklı olduğunu söylüyor.
GÜNCEL Trump Kudüs'te ruhanilerle bir araya geldi

Suudi Arabistan'ın ardından ilk yurtdışı gezisinin ikinci ayağı olan İsrail'e giden ABD Başkanı Donald Trump, Tel Aviv’in ardından Kudüs’e geçti ve burada ruhani önderlerle bir araya geldi.
GÜNCEL ‘Düşman, hikayesini henüz duymadığımızdır’

Türkiye – İsrail arasında imzalanan anlaşmayla abluka altındaki Gazze şeridine yapılacak ‘insani yardım’, bir kere daha gündemde. 2002’den beri İsrail – Filistin ortaklığında devam eden bir projeyse, bölgede yaşanan insani krize daha kalıcı bir çözüm üretmeyi amaçlıyor. “Birbirimizin Tarih Anlatılarını Öğrenmek” isimli rehber kitap, İsrail ve Filistin okullarında okutulan tarih kitapları için yeni bir model öneriyor. Modeli sistemin kurucularından Sami Adwan anlattı.
GÜNCEL Cizre’de ne oldu?

79 günlük sokağa çıkma yasağında Cizre’de 259 kişi öldürüldü, 59 cenaze hala sahipsiz. Avukat, adli tabip, gazeteci ve milletvekili gözüyle Cizre’de “katliam” oldu. Cizre’nin yaralarının sarılması için gönüllülere ihtiyaç var.