KADIN

GENEL Göç İzleme Derneği’nin araştırması yayınlandı

Göç İzleme Derneği’nin hazırladığı ‘Sokağa Çıkma Yasakları ve Zorunlu Göç Sürecinde Kadınların Yaşadıkları Hak İhlalleri ve Deneyimleri Raporu’ yayınlandı. Çalışma, 2015-2016 yılları arasında ilan edilen sokağa çıkma yasakları ve zorunlu göç döneminde kadınların yaşamış olduğu temel hak ihlallerini ortaya çıkarıyor. Bir yıl süren hazırlık çalışması sonunda geçen Ağustos’ta Diyarbakır, Mardin, Hakkari ve Şırnak il ve ilçlelerinin yanı sıra göçten etkilenen İstanbul, Mersin ve Van’da yapılan saha çalışmasında 18 kişilik bir ekip, 480 kadınla görüşmeler yaptı.
GÜNCEL Uluslararası Ermeni Kadınlar Birliği 25 yaşında

Uluslararası Ermeni Kadınlar Birliği (AIWA) kuruluşunun 25’inci yıl dönümünde, dünyanın çeşitli ülkelerindeki Ermeni kadınları ABD’de bir araya getiriyor. Etkinlikte Türkiye’den CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan da onur konuğu olacak.
GÜNCEL ‘Bu kadar taşlaşmak zorunda mıyım?’

TGS Kadın Komisyonu’nun dün açıkladığı “Namlunun Ucundaki Gazeteciler/Savaş bölgelerinde görev yapan kadın gazeteciler anlatıyor” raporundan: Sen de namlunun ucundasın. Bu işi yapmaya çalışıyorsun, bir şeyleri koparıp dünyaya duyurmaya çalışıyorsun.” “Kamerayı onu bunu saklıyorsun. Kurşunlar sana gelmesin diye. Sen gazetecisin ya da şusun busun diye kimse gözetmiyor. Ayağımın dibine denk geldi kurşun. Kameraman bana dur demeseydi ben koşuyor olacaktım ve vurulacaktım.”
KÜLTÜR SANAT Tiyatro sahnelerinde kadınlar başrolde

Bu sezon tiyatro izleyicisini bolca kadın hikâyesi bekliyor. Peki, oyunlar toplumda kadın meselelerine dair bir farkındalık oluşturuyor mu? 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde Hatice Aslan, Deniz Madanoğlu, Şirvan Akan, Ethel Mulinas ve Selen Uçer ile hem bu meseleleri hem de sahneledikleri oyunları konuştuk.
GÜNCEL Arzuhallerin anlattığı: 1915’te Ermeni anne olmak

Feminist Yaklaşımlar Dergisi’nin son sayısında, 1915-1918 arasında Ermeni kadınların Osmanlı Devleti’ne verdiği arzuhalleri inceleyen Zeynep Kutluata makalesi, bir dönemi arzuhaller üzerinden, doğrudan Ermeni kadınların sesinden okumanın çarpıcı gücüne sahip.