NAZİ

GÜNCEL ‘Almanya trajik tarihiyle 1947’den beri yüzleşiyor’

Türkiye ve Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki ilişkiler, referandum toplantılarının iptali ve hükümetin farklı temsilcilerinin arka arkaya yaptığı ‘Nazi’ suçlamalarıyla bambaşka bir boyuta taşındı. Almanya’nın ardından, Dışişleri Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na yasak getiren Hollanda da ‘Nazi’ suçlamasına maruz kaldı; Danimarka Başbakanı’ysa Binali Yıldırım’la yapacağı görüşmeyi ‘yanlış bir algı oluşacağı’ endişesiyle iptal etti. Nazi suçlamalarını ve Nazizmi Bilgi Üniversitesi Yahudi Toplulukları Çalışma Birimi Üyesi tarihçi ve Holokost uzmanı Pınar Dost-Niyego’yla konuştuk.
GÜNCEL Unuttuk mu? Çanakkale ve Ermeni Soykırımı

Robert kaplan, abc sitesinde yayımlanan makalesinde, Anadolu'da aynı siyasi irade tarafından uygulanmış soykırım ve katliamları sorgulamadan Çanakkale Savaşı'nı 100. yılında hatırlamanın mümkün olmadığını aktarıyor. Yazıyı, Nazım Hikmet Richard Dikbaş çevirisiyle yayımlıyoruz.
ŞAPGİR Soykırımın hazır yapılmışı var!

Ahmet Saymadi, Nazi Almanyası’nda evini terk etmek zorunda kalan Yahudi bir ailenin ardından o evin ve eve yerleşen ailelerin hikâyesini anlatan Tiyatro Tek Ağaç’ın sahnelediği “Taş” oyunundan yola çıkarak “bu topraklarda hazır yapılmışı var!” diyor ve soruyor “Acaba benim dedem Ermeniler gönderilirken ne yaptı?”