AYRIMCILIK

GÜNCEL Paylan'dan Hayrettin Karaman hakkında suç duyurusu

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Yeni Şafak köşe yazarı Hayrettin Karaman hakkında ‘Gavurdan Dost Domuzdan Post olmaz’ başlıklı yazısı nedeniyle ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ten suç duyurusunda bulundu.
GÜNCEL TCK 122 hayal kırıklığı: Nefret suçu kağıt üstünde kaldı

Ayrımcılık ve nefret suçuna dair cezasızlık döngüsünü kıracağı söylemiyle Türk Ceza Kanunu’na eklenen ve 2014’te son şeklini alan 122. madde, aradan geçen iki yılda ne nefret suçu ne de ayrımcılık faillerinin etkin bir şekilde cezalandırılmasını sağladı. Uzmanların görüşlerine göre, yasa işlenemez bir suç tanımlıyor, savcılar suç duyurularını dikkate almıyor, dava açılsa da mahkemeler beraat kararı veriyor.
GÜNCEL ABD’de Trump sonrası nefret söylemi artıyor

ABD'de, Donald Trump'ın başkan seçildiği 8 Kasım'dan sonra siyahlara, göçmenlere, Müslümanlara ve LGBT (Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Trans) bireylere yönelik saldırıların da içinde yer aldığı nefret suçlarında artış yaşandı.
GÜNCEL Avrupa’da ve Türkiye’de nefret söylemi konuşulacak

As-U-Lis (Dil Diyalog Demokrasi Laboratuvarı), 6 Eylül günü “Karşılaştırmalı Bir Bakış: Avrupa ve Türkiye’de Nefret Söylemi ve Ayrımcı Dil” isimli bir panel gerçekleştirecek. Panel Hrant Dink Vakfı Havak Salonu’nda saat 18.30’da başlayacak.
GÜNCEL ‘Öteki Gündem’ ve ‘Gündem Ötesi’nde nefret halleri

Medyada nefret söylemi o kadar yaygınlaşmış durumdaki, her gün kanal kanal gezen yorumcular, ırkçılık yaptıklarının farkında bile olmayabiliyorlar. Tabii bu onları masum göstermek anlamına gelmiyor; bir kısmının buz gibi ne yaptığını bildiği aşikar. Bu yazıda ‘Öteki Gündem’ ve ‘Gündem Ötesi’ programlarını ele alacağım.