PATRİK GENEL VEKİLİ

TOPLUM Ateşyan nihayet görevi bıraktı

Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, Patrikhane’de bazı vakıf yöneticileri ve hayırseverlerle yaptığı bir toplantıda Patrik Vekilliği görevinden istifa ettiğini söyledi. Ateşyan, Değabah Bekçiyan’a seçim sürecinin yürütülmesi konusunda yetkili olduğunu ve Patrikhane yönetimini teslim edeceğini bildirdiği resmi mektup da gönderdi. Seçim sürecinin artık hızlanması bekleniyor.
TOPLUM Bekçiyan: Ateşyan “denge”yi açıklasın

Halen Almanya’da çalışmaları sürdüren Değabah (patrik kaymakamı) Başepiskopos Karekin Bekçiyan, Başepiskopos Aram Ateşyan’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı yazılı açıklamaya bir yanıt verdi.
TOPLUM Maşalyan: Ateşyan seçimini yapmalı

Bundan sonraki süreç için 16 Nisan’daki referandumun beklenebileceğini söyleyen Episkopos Sahak Maşalyan, devletin patrik seçimiyle ilgili süreci araştırdığında sorunun çözülebileceği görüşünde
TOPLUM 16 Şubat protokolü nasıl hazırlandı?

Türkiye Ermeni toplumunda tartışmalara yol açan 16 Şubat protokolünü, Bedros Şirinoğlu, Efrim Bağ, Harun Keçecioğlu, Melkon Karaköse, Sebu Aslangil, Nurhan Çetinkaya ve Toros Alcan anlattı.
TOPLUM ‘Seçim sürecini siviller başlatacak’

Patrik Mesrob Mutafyan için vasi tayin edilmesi, aynı zamanda Patriklik makamının boş olduğunu gösteren resmi sağlık raporunun da çıkmasına neden oldu. Bu gelişmenin dokuz yıldır yapılamayan Patrik seçimi konusunda bir mihenk taşı olması bekleniyor. Uzun zamandır sessizliklerini koruyan olası Patrik adaylarına mikrofonu uzattık, Seçimde doğal adaylardan biri olan ve şu anda Ruhani Kurul Başkanı görevini sürdüren Episkopos Sahag Maşalyan, Agos’un sorularını samimi bir şekilde yanıtladı ve kördüğüme dönüşmüş bu sorunu çözmek için yol gösterici açıklamalarda bulundu.
TOPLUM Ateşyan’dan taht oyunları

Patriklik seçimi yapılması yönünde Ermeni toplumunun tüm kesimlerinden ses yükselirken, 19 Mayıs Salı günü yapılan Ruhani Meclis toplantısında Patrik seçimi gündeme geldi. Açık oylamadan, üçe karşı beş oyla, “Seçim yapılmasın” kararı çıktı, ancak oylamanın daha önceden planlandığı anlaşıldı. İddialara göre toplantıdan bir hafta önce Ateşyan’ın talimatı üzerine, kıdemli bir peder, bir kısım ruhanilere, ‘hayır’ oyu kullanmaları için baskı yaptı.
GÜNCEL ABD de ‘patrik genel vekili’ istemiyor

ABD Uluslararası Dini Özgürlük Komisyonu’nun (USCIRF) 2011 yılı raporu açıklandı. Raporda, Türkiye, ağır dini özgürlük ihlallerinin yaşandığı ülkeler arasında sayıldı.