SURİYELİ HRİSTİYANLAR

GÜNCEL AINA: IŞİD Suriye'de 16 kiliseyi yok etti

Süryani Uluslararası Haber Ajansı (AINA) IŞİD ve diğer radikal Müslüman gruplar tarafından Suriye’de yıkılan kiliselere dair bir liste yayımladı. Listede 3 tane de Ermeni kilisesi bulunuyor.
GÜNCEL Rojava’da sistemler çakışıyor

Bugüne dek elde ettikler hakları, statüleri koruyarak yaşamaya devam etmeyi mi, yoksa yeni daha küçük bir sistemde, yani Rojava’da daha büyük bir var olma üzerinden, o hakları yeniden talep ederek devam etmeyi mi tercih ederlerdi? Bu ve benzer soruları her gün soruyor birbirine bu cemaat mensupları.
GÜNCEL PYD: 'Göçmen Mülkü Kanunu’ çıkarılmadı

Suriye’deki Süryani ve Ermeni kurumları ortak bir bildiri yayınlayarak, PYD ve YPG'yi özel mülkü gasp etmek, zorla askere almak, haksız vergi koymak ve kilise okullarının müfredatına müdahale etmekle suçlamıştı. PYD Eş Başkanlık Danışmanı Dibo, ANF'ye yaptığı açıklamada iddialara karşı çıktı.
GÜNCEL Halep’te kalan ve direnen Ermeniler

Halep Ermenilerinden orada kalanlar da var, ‘direnen’ ve ‘yaşam mücadelesi’ veren... Onlar belki de çıkmak istemelerine rağmen Halep’te kalmak zorundalar, belki de gidecekleri bir yerleri yok, belki de her şeye rağmen mülteci olmak istemiyorlar...
GÜNCEL Halep’teki büyük arşiv tehlikede!

Geçen Hafta Halep'te bombalanan Surp Karasnits Mangants Kilisesi'nin yanında yer alan Zarehyan Kantsadun’da 1915’te tehcirden kurtulmuş eserler de bulunuyor. Her birinin kurtarılma hikâyesi olan bu eserlerin bir araya gelmesinden oluşan koleksiyonun geleceğine yönelik, bugün büyük bir endişe yaşanıyor.