GÖÇ

GÜNCEL Karabağ’da yerinden edilmiş iki nesil: Bir arada yaşanır mı?

İkinci Karabağ Savaşı sonrasında yerinden edilmiş Karabağlı Ermenilerin yaşadığı hak ihlallerini kendilerinden dinledik. Gayane Hambardzumyan ve Liza Matevosyan Şuşi’den göç ettikleri Ermenistan’da maruz kaldıkları statü belirsizliğini, sosyal yardım ve gelecekleri konusundaki soru işaretlerini, yaşadıkları zorlukları, ileride bir arada yaşama ihtimaline dair fikirlerini Agos’a anlattı.
GENEL Göç İzleme Derneği’nin araştırması yayınlandı

Göç İzleme Derneği’nin hazırladığı ‘Sokağa Çıkma Yasakları ve Zorunlu Göç Sürecinde Kadınların Yaşadıkları Hak İhlalleri ve Deneyimleri Raporu’ yayınlandı. Çalışma, 2015-2016 yılları arasında ilan edilen sokağa çıkma yasakları ve zorunlu göç döneminde kadınların yaşamış olduğu temel hak ihlallerini ortaya çıkarıyor. Bir yıl süren hazırlık çalışması sonunda geçen Ağustos’ta Diyarbakır, Mardin, Hakkari ve Şırnak il ve ilçlelerinin yanı sıra göçten etkilenen İstanbul, Mersin ve Van’da yapılan saha çalışmasında 18 kişilik bir ekip, 480 kadınla görüşmeler yaptı.
GÜNCEL Ermenistan’da ‘yeni hayat’ kuran Türkiyeli Ermeniler

Türkiye’de siyasi ortamın giderek gerginleştiği bu dönemde göç konusu bir kez daha pek çok insanın zihnini meşgul ediyor. Bu vesileyle yakın tarihin sancılı dönemlerinde ‘en yakın ve en uzak komşu’ Ermenistan’a göç etmiş Türkiyeli Ermenilerle buluşmak, onların hikâyelerini ilk elden aktarmak istedik. Büyük bir açıkyüreklilikle hayatlarını paylaşan bu insanların her biri farklı maceralarıyla insanın yeniden başlama gücü ve umudunu ortaya koydu. Sizlerle paylaşıyoruz.
GÜNCEL Azınlıkların gündemi göç

Türkiyeli Yahudilerden 250 kişinin son dönemde yurtdışına yerleştiği ortaya çıktı. Ermenilerde henüz bu sayıya ulaşılmadığı tahmin ediliyorsa da 'zorunlu göç' gündemde.
GÜNCEL İstanbul’a yerleşen Yunanlılar, azalan Rum toplumu için de taze kan

Yunanistan’dan İstanbul’a göç edenlerin sayısı günden güne artıyor. Halen İstanbul’da 800 civarında Yunanistan göçmeninin yaşadığı tahmin ediliyor. İstanbul’daki Yunanistan göçmenlerinin kurduğu ‘Hava Baba’ adlı bir platform da var. RUMVADER’den Marina Drymalitou ve Yunanistan göçmenleriyle yaşadıkları sorunları ve beklentilerini konuştuk.
GÜNCEL Yüksekova’da 5 bin ev yıkıldı, 100 bin kişi göç etti

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 20 Nisan’da biten operasyonlardan sonra ilçede sokağa çıkma yasağının ne zaman kalkacağı hala belli değil. HDP İl Başkanı Metin Besi, Yüksekova’da 5 bin evin tahrip edildiğini ve 100 binden fazla insanın ilçeden göç ettiğini söyledi.
GÜNCEL ‘ABD’de Müslümanlara yönelik ayrımcılık görmezden geliniyor’

Ağustos ayında Ferguson şehrinde polisin siyah bir genci öldürülmesiyle başlayan ve tüm ABD’ye yayılan protestoların ardından, ülkedeki siyahlara yönelik ayrımcılık pratikleri geniş ölçüde tartışılmıştı. 10 Şubat’ta Chapel Hill kasabasında üç Müslüman öğrencinin öldürülmesi, ABD’nin ‘ötekiler’inin bir kez daha gündeme gelmesine sebep oldu. ABD’de siyasi mültecilik üzerine çalışan avukat Gaye Özpınar’la ABD’nin göçmen politikasını ve bu politikanın sorunlarını konuştuk.