TALAT PAŞA

DOSYA Ermenice gazetelerde İttihatçı paşaların akıbeti

1913 darbesi ve sonrasında, Ermeni Soykırımı’nın baş mimarları Enver, Talat ve Cemal Paşa ve eli kana bulanan şürekası 1918’de yurtdışına kaçtı. Bu kaçışın nasıl gerçekleştiği, dönemin Ermeni basınına yansıyıp yansımadığı ya da nasıl yansıdığı konusunda 1915 sonrasında yayına yeniden başlayan ilk Ermenice gazetelerden biri olan Joğovurt (Halk) gazetesinin üç sayısı bize mihmandarlık edecek.
GÜNCEL Etyen Mahçupyan’a cevap

Tarihçi Prof. Taner Akçam, kısa süre önce yayımlanan ‘Naim Efendi’nin Hatıratı ve Talat Paşa Telgrafları’ kitabı hakkında, Etyen Mahçupyan’ın 6 Kasım tarihli Karar gazetesinde yayımlanan yazısında yer alan bazı yorum ve değerlendirmelerine cevap verdi. Taner Akçam’ın yazısını sunuyoruz.
DOSYA ‘Ermenilere yapılan zulmün ruhu’ Talat Paşa

Tarihçi Hans-Lukas Kieser, Metternich’in 7 Aralık 1915’te Şansölye’ye yazdığı mektubunda belirttiği benzetmeyle ‘Ermenilere yapılan zulmün ruhu’ olan Talat Paşa’nın bir fail olarak portresini yazdı.
GÜNCEL Halaçoğlu ‘nun da sevk defterlerinden haberi yokmuş

Türk Tarih Kurumu eski başkanlarından MHP Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, gazeteci Murat Bardakçı’nın iddia ettiği sevk defterlerinin saklanması olayından haberdar olmadığını, bu konuda sorulacak soruların esas muhatabının yine Bardakçı olduğunu söyledi.
GÜNCEL Bir orada bir burada Perinçek

Ergenekon davasından 34 yıl hapis cezası almasına rağmen, uzun tutukluluk süresi gerekçesiyle serbest bırakılan İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek’in hafta sonu Akit’e verdiği röportaj gösterdi ki, Perinçek her şeye kaldığı yerden devam ediyor. ‘Gülen Cemaati’nin kökünü kazıyacağız’ diyen Perinçek’in siyasi serüveni…
GÜNCEL Taner Akçam: Bu soykırımdır Sayın Başbakan

Taner Akçam, Osmanlı Hükümeti Dahiliye Nazırı Talat Paşa'nın 1915'te çektiği 3 farklı telgrafında geçen, 'Ermeni meselesi hallolmuştur', Ermenileri 'milli dava takip edemeyecek hale getirmek' gibi ifadeleri sorguluyor. Başbakan'ın 'benim milletim soykırım yapmaz' söylemine karşın, telgraflarda 'bahsi geçen işleri' kimin yaptığını soruyor.