LAZCA

GÜNCEL Yaşayan diller direniyor

Okullara “Yaşayan Diller ve Lehçeler” başlığıyla seçmeli dersler kondu ama uygulama pratikte sorunlarla ilerliyor. TEOG’da çıkması daha muhtemel sorular yüzünden öğrenciler İngilizce, Matematik gibi derslere yönelirken, okulların da öğrencileri dini derslere yöneltmeye çalıştığı yönünde haberler var. Dersleri seçenler de “ayrımcı” olarak suçlanmaktan korkuyor.
GÜNCEL Lazcanın kurtuluşu için üç doktora ihtiyaç varmış!

Laz dili ve kültürünü yaşatmak için kitaplar, çeviriler, film seslendirmeleri devam ederken, çalışmalar üniversitelerde Lazca bölümü açma konusuna yoğunlaşmış durumda. Fakat, ekonomik ve bürokratik engellerin yanı sıra üniversite yönetimlerinin konuya olan önyargılı yaklaşımı şimdilik Lazların önünde bir duvar gibi duruyor. Tüm bu konuları, Laz hareketinin önemli isimlerinden Mehmedali Barış Beşli, Mehmet Bekaroğlu, İrfan Çağatay, Hasan Uzunhasanoğlu ve İsmail Bucaklişi'yle konuştuk.
GÜNCEL Lazca ders müfredatı hazır!

MEB Talim ve Terbiye Kurulu ilköğretimdeki Yaşayan Diller ve Lehçeler Dersi için hazırlanan Lazca müfredatı kabul etti. Lazcanın en geç önümüzdeki yıl seçmeli ders olması bekleniyor
GÜNCEL CHPli Hüseyin Aygün: ''Anadilde eğitim de gerekli''

Kürtçe'nin seçmeli ders olmasıyla ilgili değerlendirmede bulunan CHP Tunceli milletvekili Hüseyin Aygün, sadece Kürtçe ile sınırlı kalmamak kaydıyla, Arapça, Zazaca, ve Lazca da dahil olmak üzere bütün dillerin seçmeli olarak verilmesi gerektiğini dile getirdi. Aygün, 'Seçmeli olarak sınırlandırılması doğru değil. Anadilde eğitim de gerekli' diye konuştu.