KİLİSE

GÜNCEL “Surp Giragos’a biz giremezken hırsız giriyor”

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergün Ayık, 2015 yılında başlayan ‘hendek operasyonları’nda kapatılan ve hala kapalı olan Sur’daki kiliseye kendileri girememelerine rağmen hırsızların girip kiliseyi yağmaladığını söyledi.
GÜNCEL Filipinler’de Ebu Sayyaf dehşeti: Kilise bastılar, rehineler var

Filipinler’de IŞİD'e bağlılık yemini eden Ebu Sayyaf örgütü, Marawi kentini kuşattı. Bugün itibariyle gelen haberlere göre örgüt, kentteki katedrale baskın düzenledi. Katolik kilisesinin rahibi, üç kilise görevlisi ve yaklaşık 10 kişilik cemaatin rehin alındığı bildiriliyor.
GÜNCEL Türkiye’nin kültür haritasına ihtiyacı var

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesini cevaplayan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Türkiye’de tescilli kilise sayılarıyla ilgili verileri de paylaştı. Bakanlık, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın elindeki verilere göre, Türkiye’de bin 388 tescilli kilise olduğunu açıkladı. Bakanlığın verileri, Türkiye’deki kiliseler üzerine yapılan çalışmalarda ortaya çıkan sayıların çok altında.
GÜNCEL Yeraltındaki Hıristiyan mirası keşfedilmeyi bekliyor

Ali Yamaç ve Bülent Erdem mağaracılıkla ilgileniyorlar. Obruk adlı bir de mağara araştırma grupları var. İki usta mağaracıyla, Türkiye’de bu konuda yapılan çalışmaları konuşmak için yola çıktık. Ancak söz döndü dolaştı, Türkiye’deki yeraltı şehirlerine geldi. İki usta mağaracı Anadolu’da özellikle 6-11. yüzyıllar arasındaki 500 yıllık dönemden kalma yerel Hıristiyan halkların inşa ettiği pek çok yeraltı yerleşimi olduğunu belirtiyorlar.
TÜRKİYE Bakanlık: Sur’da kiliseler kapatılmayacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde kamulaştırma kararı alınan kiliselerin aslına uygun olarak ihya edileceğini ve kilise dışında bir işlev düşünülmediğini açıkladı.
GÜNDEM Trabzon ve Malatya'da kiliselere saldırı

Dün akşam darbe girişimini protesto için sokağa çıkan gruplardan bazı kişiler Trabzon Santa Maria Katolik Kilisesi ve Malatya Protestan Kilisesi’ne taş ve çekiçlerle saldırdı. Kilise binalarına girilmeye çalışıldı.