MANASTIR

TOPLUM Mucizelerle dolu Mor Gabriel'i horiepiskopos Gabriel Aktaş anlatıyor

594-668 arasında yaşamış, manastırın altın çağını yaşatmış, üç ölüyü dirilttiğine inanılan ve Süryani halkı için büyük bir öneme sahip olan Mor Gabriel, her yıl 31 Ağustos’ta anılıyor. Mucizeleri ve bereketiyle tarihte iz bırakan Mor Gabriel’in hikâyesini Süryani horiepiskopos Gabriel Aktaş’tan dinliyoruz.
TOPLUM Yıkıntılar arasında inançlar (3)

Kiliselerin 2023 depreminde ağır hasar aldığı Adıyaman, Malatya, Elazığ ve Diyarbakır’daki Hıristiyan halklar, umutla ibadethanelerinin onarılmasını bekliyor. Yazı dizimizin üçüncü ve son bölümünde, Süryani, Keldani, Ermeni ve Protestanların, mutfaktan kilise ya da odadan şapelde ibadet etseler de yeniden kiliselerine kavuşma arzularını dinliyoruz.
GÜNCEL Süryaniler Sayfo’nun 110. yıl dönümünde soykırımın tanınmasını bekliyor

Türkiye’nin pek çok bölgesinde yaşayan 500 bin Süryani’nin “yok edildiği” Sayfo, yani Süryani Soykırımı’nın 110’uncu yıl dönümünde, Süryani Dernekler Federasyonu Başkanı Evgil Türker ile konuştuk. Türker, “Sayfo, Süryaniler için bir dönüm noktası oldu. Sayfo halkımızın kimliğidir. Süryanilerin isteği, Sayfo’nun kabul edilmesi ve yüzleşilmesi. Türkiye Cumhuriyeti bu sorundan kaçmamalı, soykırımı kabul etmeli” diyor.
GÜNCEL Definecilerin manastır saldırısına önlem alan yok

Erzincan’ın İliç ilçesine bağlı Doğanköy’de (Tortan) definecilerin son kurbanı Surp Dırtad Manastırı oldu. Son haftalarda definecilerin artan saldırıları karşısında resmi makamlara şikayette bulunan fakat sonuç alamayan ilçe sakinleri çaresiz.