1915 ERMENİ SOYKIRIMI

GÜNCEL Dilde değişimle, adalet ve ceza sorunları aşılabilir mi?

Buenos Aires’deki AGBU Merkezi’nde, Luisa Hairabedian Vakfı’nın işbirliğiyle 18 Kasım 2017’de düzenlenen konferansta Zoryan Enstitüsü’nün müdürü K.M. Greg Sarkissian bir konuşma yaptı. Sarkissian’ın bu konuşması aynı zamanda Enstitü’nün Akademik İdare Heyeti üyesi Prof. William Schabas’ın yayınlarını temel alıyor. Ermeni Soykırımı sonrasına yönelik hukuki tartışmalara dair bir değerlendirme özelliği taşıyan ve “insanlığa karşı suç” kavramı üzerinde durmanın yeni yollar açabileceğini savunan bu konuşmanın Türkçesini paylaşıyoruz.
TÜRKİYE Dışişleri'nden Papa'nın ziyaretiyle ilgili açıklama

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis’in Ermenistan ziyareti ve yaptığı açıklamalar üzerine Türkiye Dışişleri Bakanlığı bir kınama metni yayımladı. Bakanlık, Papa’nın ‘din temelli ayrımcılık yaptığını’ iddia etti, ziyaretin “Güney Kafkasya’nın, barış ve istikrarına hiçbir katkı sağlamadığını” savundu.
GÜNCEL Edirnelilerin bile bilmediği Edirneli Ermeniler

Bütün ailesi Edirneli ve anne tarafından Pomak, baba tarafından Selanik göçmeni olan ben, Edirne’de ve Trakya’da birçok halkın olduğunun elbette farkındaydım. Fakat Roy Arakelian’ın ‘Edirne (Adrianupolis) ve Ermeni Toplumu’ adlı kitabını okurken karşılaştığım bir harita Ermeni halkının Edirne’den ne kadar derinden silindiğini görmeme sebep oldu.
KÜLTÜR SANAT Büyük Felaket’ten sonra yeniden sevmek

Eric Nazarian, Chris Bohjalian’ın 2013 yılında yayımlanan ‘The Sandcastle Girls’ adlı romanını sinemaya uyarlıyor. Proje, Ermeni Soykırımı’nı 1915’ten bugüne taşıyarak, kuşaklar boyu aktarılan etkileri ve insanî yönleriyle ele alıyor.
GÜNCEL 1915’teki Ermeni annelerinden kalan şarkılar

Her yıl olduğu gibi, bugün de Mayıs’ın ikinci Pazar gününde Anneler Günü kutlanıyor. Bugün olduğu gibi, Ermeni Soykırımı döneminde de en ağır yük yine annelerin sırtındaydı. Bu acılar onların şarkılarına da yansıyordu.
KÜLTÜR SANAT 100. yılın ilk filmi ‘1915’ yolda

ABD yapımı ‘1915’ adlı psikolojik gerilim filminin, bu yıl 22 Nisan’da ABD’de gösterime girmesi planlanıyor. Garin Hovannisian ve Alec Mouhibian’ın beraber yazıp yönettiği filmin başrollerinde Simon Abkarian, Angela Sarafyan, Sam Page, Nikolai Kinski ve Jim Piddock var.