EZİDİ

GÜNCEL Ezidi hak savunucusu ‘ulusal, ırksal veya dinî düşmanlığı kışkırtmak’ iddiasıyla yargılanıyor

Ermenistan’daki İnsan Hakları Ezidi Merkezi’nin kurucularından, hak savunucusu Sashik Sultanyan bir yıla aşkındır baskı altında. Ezidilerin hak ihlallerini dile getiren Sultanyan, ülkede ‘ulusal, ırksal ve dinî düşmanlığı kışkırtmak’la suçlanıyor. Ezidi hak savunucusu, eski iktidarı desteklemek ve son yıllarda sivil toplumu hedef göstermekle bilinen isimler tarafından iftira ve şikâyete maruz bırakıldıktan sonra, Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi tarafından başlatılan baskı ve davayla karşı karşıya kaldı.
GÜNCEL Ermenistanlı Ezidiler Lahey yolunda

Karabağ-Azerbaycan sınırı hattındaki çatışmalarda hayatını kaybeden askerler arasında Ezidi asker Kyaram Aloyan da var. Avrupa’da faaliyet gösteren Ezidi kurumlar, bu cinayetle ilgili Lahey Uluslararası Mahkemesine başvurmaya hazır olduklarını söylüyor.
GÜNCEL Nurcan Baysal: Ezidi olmak katliama yazgılı olmak demek

Sivil toplumda yıllarca çalışan Nurcan Baysal, hem Ezidi kadınların sesi olabilmek hem de yaşanan bu korkunç kıyımı unutturmamak için ‘Ezidiler: 73. Ferman Katliam ve Kurtuluş’ kitabını yazıyor. Kitap ağır belki ama Ezidi kadın, erkek ve çocukların yaşadıklarının yanında hiç.
GÜNCEL Ermenistanlı Ezidiler tepkili

“Ezidiler güneşe tapar, onların ibadet ettikleri yerde, şeytan heykeli vardır. Şeytana tapmazlar, fakat kendilerine zarar vermemesi için istekte bulunurlar. Onların tanrısı Güneş’tir. Işığa dua eder gibi Güneş’e tapınırlar. Ermeni kilisesi, bir Ezidi erkekle evlenmeyi ancak bir şartla kabul eder, Ezidi kendi dinini reddetmeli ve Ermeni Apostolik Kilisesi’nde vaftiz olmalıdır” diyen Papaz Yesai, Ermenistan’da büyük tartışmalara yol açtı.
GÜNCEL Meclis artık daha renkli

7 Haziran seçim sonuçlarına göre, Ermeni, Süryani, Mıhallemi, Ezidi ve Roman adaylar artık mecliste. İşte ilk defa bu kadar renkli olacak meclisin azınlık adayları.
GÜNCEL Ermenistan'da Ezidi olmak

Yerevan’da kurulan “Sincar Ezidi Milli Birliği” başkanı ve ‘Dengê Êzidîa’ gazetesi yayın heyeti üyesi Boris Murazi ile Ermenistan’da Ezidi olmayı, zorlukları ve son yıllarda Ermenistan’da verdikleri mücadeleyi konuşuk. Murazi’ye göre Almanya dışında Ezidilerin siyasi olarak en güçlü merkezlerinden olan Ermenistan’da Ezidi gençler, ebeveynlerine kıyasla daha bilinçli ve eşit vatandaşlık konusu için mücadeleye hazır.